Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 169


Ceremonii dedicate Zilei Eroilor


Ministerul Apărării Naționale organizează joi, 9 iunie, ceremonii militare și religioase cu prilejul Zilei Eroilor, sărbătoare națională a poporului român.

În Capitală vor fi depuse coroane de flori, de la ora 10.00, la Cimitirul Israelit Filantropia, iar de la ora 12.00 la Mormântul Ostașului Necunoscut - Parcul Carol I, la Monumentul Eroilor căzuți în misiune în teatre de operații și pe teritoriul României - Parcul Tineretului, la Monumentul Eroilor Patriei – Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” și la Cimitirul Militar Ghencea.

Manifestări similare vor avea loc și în garnizoanele din țară, cu participarea reprezentanților autorităților locale, unităților școlare, cultelor religioase, asociațiilor de veterani și ai organizațiilor neguvernamentale. Ceremonii vor avea loc, cu sprijinul reprezentanțelor diplomatice ale României, și în onoarea eroilor noștri căzuți pe teritoriul altor state.

Militarii români dislocați în Baza Militară din Kandahar îi vor omagia pe eroi la Troița din campul românesc prin Apelul Solemn în memoria românilor cazuți la datorie în teatrele de operații din Bosnia și Herțegovina, Irak și Afganistan și printr-o slujbă religioasă.

***

În semn de recunoștință pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, autoritățile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare națională și să fie celebrată, „cu mare fast religios, școlar, militar și național”, în Ziua Înălțării Domnului. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor și operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare națională a poporului român.

În toate lăcașele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituțiile publice și unitățile de învățământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei. Festivitățile de comemorare vor începe după oficierea Sfintei Liturghii a Înălțării Domnului.


Secția presă


Secția Presă