MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 178
Participarea ministrului român al apãrãrii la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic

În prima zi a Reuniunii miniștrilor apãrãrii din statele membre ale NATO, ministrul român al apãrãrii Mihnea Motoc a participat la sesiunea formalã a Consiliului Nord-Atlantic, cu un rol important în pregãtirea întâlnirilor șefilor de stat și de guvern din statele membre ale NATO ce va avea loc la Varșovia, la începutul lunii iulie.

Cu acest prilej, miniștrii apãrãrii au discutat situația de securitate din spațiul euro-atlantic și au adoptat decizii importante privind adaptarea și consolidarea posturii NATO de descurajare ºi apãrare. Scopul acestui proces de adaptare este de menținere a capacitãții NATO de apãrare a tuturor aliaților în fața oricãrui tip de amenințãri, din orice direcție, în consonanțã cu Tratatul Atlanticului de Nord și cu obligațiile internaționale ale Alianței.

Astfel, statele membre ale NATO au agreat amplasarea, prin rotație, a patru batalioane multinaționale în fiecare dintre statele baltice și Polonia, precum și constituirea unei prezențe înaintate adaptate în zona de sud-est a teritoriului aliat, cu o componentã terestrã formatã dintr-o brigadã multinaționalã situatã în România. Aceastã brigadã, subordonatã Comandamentului Multinațional de Divizie al NATO pentru Sud-Est de la București, va oferi un cadru prin care statele aliate vor putea afilia sau trimite forțe în România pentru a se antrena în scopul creșterii interoperabilitãții. Astfel, brigada va facilita activitãțile de instruire ale NATO în zona de sud-est a Alianței prin intermediul unui program susținut de exerciții și instruire.

Ministrul Motoc a subliniat cã România dorește ca aceastã brigadã sã fie o contribuție concretã atât la întãrirea posturii de descurajare și apãrare a Alianței, cât și la securitatea și stabilitatea regionalã. De asemenea, a arãtat cã România poartã discuții cu Bulgaria și Turcia pentru dezvoltarea unor mãsuri suplimentare de consolidare a apãrãrii și securitãții în zona Mãrii Negre, cu un accent sporit pe domeniile naval și aerian.

Prin aceste mãsuri, România va urmãri sã se realizeze o coerențã sporitã cu activitãțile de asigurare deja desfãșurate de NATO în Marea Neagrã în ultimii ani, prin intermediul poliției aeriene, al exercițiilor navale aliate și prezenței vaselor aliate în zonã.

Ministrul român a subliniat faptul cã toate aceste mãsuri au un caracter defensiv, sunt în concordanțã cu nevoile de întãrire a apãrãrii naționale și a Alianței, survenind pe fondul creșterii prezenței și acțiunilor militare ale Rusiei de-a lungul frontierei estice a NATO, inclusiv în Marea Neagrã, dupã anexarea Crimeei. În același timp, prezența adaptatã pentru sud-est este în consonanțã cu abordarea mai largã a Alianței, care nu urmãrește confruntarea cu Rusia.

Mãsurile de întãrire a descurajãrii și apãrãrii în estul teritoriului Alianței fac parte dintr-o adaptare mai cuprinzãtoare a posturii de descurajare și apãrare aprobate de miniștrii apãrãrii. Aceasta mai include adoptarea unui Cadru de rãspuns la amenințãrile provenind din sudul teritoriului aliat, precum și mãsuri de dezvoltare a apãrãrii cibernetice, de apãrare fațã de atacurile teroriste, de contracarare a amenințãrilor hibride și de creștere a rezilienței. Aceastã abordare cuprinzãtoare a apãrãrii Alianței încorporeazã și pune în valoare mãsurile luate cu prilejul Summit-ului NATO din septembrie 2014, din Țara Galilor, inclusiv crearea Comandamentului Multinațional de Divizie pentru Sud-Est de la București și a opt Unitãți NATO de Integrare a Forțelor, stabilite în statele aliate din estul Europei, inclusiv în România.