MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 194
Operaþionalizarea structurilor NATO de comandã ºi control din România – proiect strategic al M.Ap.N., îndeplinit integral ºi la termenul asumat dupã Summit-ul de la Newport

Astãzi, 1 iulie, în cadrul unei ceremonii comune desfãºuratã la Bucureºti, în prezenþa Preºedintelui României, Klaus Iohannis, au fost declarate Capabilitatea Operaþionalã Iniþialã a Comandamentului Multinaþional de Divizie Sud-Est (MND-SE HQ) ºi Capabilitatea Finalã pentru Unitatea de Integrare a Forþelor NATO (NFIU ROU). Comandamentul aliat întrunit de la Napoli a fost reprezentat de comandantul acestuia, amiralul Michelle Howard.

Momentul marcheazã progresul major în îndeplinirea unuia dintre cele mai importante proiecte sectoriale strategice ale Ministerului Apãrãrii Naționale ºi ale Guvernului României pentru acest an - operaþionalizarea ºi asigurarea funcþionãrii optime a structurilor aliate de comandã ºi control constituite pe teritoriul statului român. Obiectivele vor fi monitorizate permanent, dar proiectul ca atare poate fi considerat realizat deplin ºi la termenul asumat.

În concordanþã cu angajamentele asumate de România la Summit-ul NATO din Þara Galilor, cele douã comandamente aliate au fost constituite ºi activate ca parte a structurii de forþe a NATO, fiind o componentã importantã a Pachetului de implementare a Planului de acþiune pentru creºterea capacitãþii operaþionale a Alianþei.

Cu o sãptãmânã înaintea Summit-ului NATO de la Varºovia, declararea nivelurilor de capabilitate ale celor douã structuri aliate de comandã și control are o semnificaþie aparte pentru consolidarea posturii de descurajare ºi apãrare ºi a prezenþei înaintate a forþelor NATO pe flancul de est al Alianþei.

MND-SE HQ și NFIU ROU sunt o prezenþã vizibilã, dar defensivã, a NATO pe teritoriul României, având rolul de a facilita dislocarea rapidã a forþelor aliate în regiune, în sprijinul apãrãrii colective, prin asigurarea conexiunilor între acestea ºi naþiunile din regiune, dar ºi prin planificarea ºi conducerea unor exerciþii multinaþionale ºi a altor forme de pregãtire în comun. Ele reprezintã dovada clarã a faptului cã țara noastrã este un aliat solid în aceastã parte a Europei ºi un contributor important în arhitectura regionalã ºi internaþionalã de securitate.