Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 196


ntlnirea ministrului aprrii naionale cu Comandantul Suprem al Forelor Aliate din Europa (SACEUR)


Luni, 4 iulie 2016, la sediul SHAPE, ministrul aprrii naionale, Mihnea Motoc, avut o ntrevedere cu generalul Curtis Scaparotti, Comandantul Suprem al Forelor Aliate din Europa (SACEUR). Agenda de discuii a fost centrat pe evoluiile recente din mediul regional i internaional de securitate i direciile de consolidare a posturii aliate de descurajare i aprare i a prezenei avansate pe flancul estic, ca teme centrale ale Summit-ului NATO de la Varovia.

Ministrul romn al aprrii a prezentat elementele de poziie naional pentru Summit, subliniind nevoia unei abordri consistente, coerente i proporionale pentru ntregul flanc estic Aliat, de la Marea Baltic la Marea Neagr. n acest sens, au fost discutate msurile care vizeaz Romnia n cadrul prezenei avansate adaptate pentru zona de sud-est a teritoriului aliat. A fost reliefat c acestea au la baz contribuii naionale cu fore i capaciti militare, precum i participri aliate, unele angajate deja, iar altele n curs de angajare.

Cei doi oficiali au agreat c Summit-ul reprezint un reper major n cadrul procesului de trecere de la msurile de asigurare la adaptarea strategic a Alianei la provocrile noului mediu de securitate. n acest sens, o atenie special a fost acordat modalitilor specifice de implicare a autoritilor militare aliate, n perioada imediat urmtoare, n implementarea practic a deciziilor care vor fi adoptate de efii de stat i de guvern la Varovia.

Un alt subiect discutat l-a reprezentat Sistemul NATO de aprare integrat mpotriva rachetelor balistice (BMD), una dintre prioritile Romniei pentru Summit-ul de la Varovia, ca o component cheie a aprrii colective i descurajrii aliate.

n cadrul discuiilor au fost abordate angajamentele actuale ale Alianei n diferite teatre de operaii. SACEUR a apreciat n mod deosebit contribuia Romniei i naltul profesionalism artat de militarii romni n misiunile NATO din Afganistan i Balcani.

Ministrul Motoc a reconfirmat angajamentul de substan pentru ndeplinirea responsabilitilor ce revin Romniei pe toate temele importante de pe agenda NATO, fundamentat pe decizia naional de asigurare a resurselor bugetare necesare pentru modernizarea i consolidarea capabilitilor de aprare. SACEUR a insistat asupra importanei speciale a punerii n practic a angajamentului asumat n ara Galilor n acest domeniu – Defence Pledge.
XXX
Generalul Curtis Scaparotti a preluat funcia de comandant al Comandamentului forelor armate ale SUA care sunt dislocate n Europa (EUCOM) la data de 3 mai 2016 i cea de Comandant Suprem al Forelor Aliate din Europa (SACEUR) la 4 mai 2016.


Secia Pres