Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 196


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR)


Luni, 4 iulie 2016, la sediul SHAPE, ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, avut o întrevedere cu generalul Curtis Scaparotti, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR). Agenda de discuții a fost centrată pe evoluțiile recente din mediul regional și internațional de securitate și direcțiile de consolidare a posturii aliate de descurajare și apărare și a prezenței avansate pe flancul estic, ca teme centrale ale Summit-ului NATO de la Varșovia.

Ministrul român al apărării a prezentat elementele de poziție națională pentru Summit, subliniind nevoia unei abordări consistente, coerente și proporționale pentru întregul flanc estic Aliat, de la Marea Baltică la Marea Neagră. În acest sens, au fost discutate măsurile care vizează România în cadrul prezenței avansate adaptate pentru zona de sud-est a teritoriului aliat. A fost reliefat că acestea au la bază contribuții naționale cu forțe și capacități militare, precum și participări aliate, unele angajate deja, iar altele în curs de angajare.

Cei doi oficiali au agreat că Summit-ul reprezintă un reper major în cadrul procesului de trecere de la măsurile de asigurare la adaptarea strategică a Alianței la provocările noului mediu de securitate. În acest sens, o atenție specială a fost acordată modalităților specifice de implicare a autorităților militare aliate, în perioada imediat următoare, în implementarea practică a deciziilor care vor fi adoptate de șefii de stat și de guvern la Varșovia.

Un alt subiect discutat l-a reprezentat Sistemul NATO de apărare integrată împotriva rachetelor balistice (BMD), una dintre prioritățile României pentru Summit-ul de la Varșovia, ca o componentă cheie a apărării colective și descurajării aliate.

În cadrul discuțiilor au fost abordate angajamentele actuale ale Alianței în diferite teatre de operații. SACEUR a apreciat în mod deosebit contribuția României și înaltul profesionalism arătat de militarii români în misiunile NATO din Afganistan și Balcani.

Ministrul Motoc a reconfirmat angajamentul de substanță pentru îndeplinirea responsabilităților ce revin României pe toate temele importante de pe agenda NATO, fundamentat pe decizia națională de asigurare a resurselor bugetare necesare pentru modernizarea și consolidarea capabilităților de apărare. SACEUR a insistat asupra importanței speciale a punerii în practică a angajamentului asumat în Țara Galilor în acest domeniu – Defence Pledge.
XXX
Generalul Curtis Scaparotti a preluat funcția de comandant al Comandamentului forțelor armate ale SUA care sunt dislocate în Europa (EUCOM) la data de 3 mai 2016 și cea de Comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) la 4 mai 2016.


Secția Presă