Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Gelaledin Nezir

 


Comunicat nr. 108


COMUNICAT


Un ofițer român, observator în cadrul misiunii ONU, MONUC, în Republica Democratică Congo, a fost rănit de explozia unei mine, sâmbătă, 26 aprilie a.c., pe timpul unei misiuni în apropierea localității Komanda, la 60 de km sud-vest de Bunia, în partea de nord a țării.

Din informațiile de care dispunem până în prezent, la momentul producerii incidentului căpitanul executa o misiune de patrulare împreună cu un ofițer din Federația Rusă. În urma exploziei unei mine sub autovehicolul cu care se deplasau, ofițerul rus și-a pierdut viața, iar căpitanul Farcaș a fost rănit ușor la picioare. Rănitul a fost transportat la spitalul ONU din Kisangani, unde i s-a acordat asistență medicală de urgență, starea lui fiind stabilă.

Împrejurările în care s-a produs evenimentul, al doilea de acest gen de la începutul misiunii ONU în Congo, în 1999, sunt în curs de investigare de către o comisie a MONUC.

Căpitanul Farcaș Felician, în vârstă de 32 ani, este încadrat la Brigada 63 Tancuri din Bacău, iar din luna februarie a.c. este în misiune în Congo. Domiciliază în orașul Bacău, este căsătorit și are un copil.

Armata Română participă cu observatori la misiunea ONU, MONUC, din Congo încă de la începutul acesteia, în prezent fiind dislocați în zonă 26 de ofițeri români.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale regretă incidentul produs și a luat măsurile necesare pentru transportarea ofițerului în țară, în cazul în care asistența medicală de care are nevoie nu poate fi asigurată în cele mai bune condiții in zonă.Biroul de presa al MApN