MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 222
Ziua Medicinei Militare

Vineri, 19 august, cu prilejul aniversării a 154 de ani de la înființarea Corpului ofițerilor sanitari ai Armatei, reprezentanții instituțiilor medico-militare au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Sanitari și la mormântul generalului de divizie medic dr. Carol Davila.

La eveniment au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, conducerii Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, instituțiilor și autorităților publice centrale, cadre militare în activitate din structurile aflate în subordinea Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale, precum și cadre militare în rezervă și în retragere.

***

La 21 august 1862, prin Înalt Decret Domnesc, semnat de Alexandru Ioan Cuza, au fost înființate Corpul Ofițerilor Sanitari ai Armatei și Direcția Generală a Serviciului Sanitar Român, atestându-se medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătății efectivelor armatei.

Înainte de această atestare, s-au pus bazele pentru constituirea medicinei militare moderne, principalele repere istorice fiind:

- 13 septembrie 1831 - ia ființă un lazaret, în baza regulamentui "miliției" Principatului Țării Românești, structură ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central;

- 1851 - la solicitarea comandantului spitalului, se constituie primul serviciu permanent de gardă, în vederea asigurării asistenței medicale în regim de urgență;

- 1853 - domnitorul Barbu Știrbei încredințează conducerea spitalului doctorului de origine franceză Carol Davila. Acesta elaborează primul regulament modern de funcționare a Spitalului Militar, structurat pe asigurarea a două funcții organice, respectiv, asistența medicală chirurgicală și cea de medicină internă. Tot prin efortul său, se concretizează conceptul de infrastructură materială și de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru război.