Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 224


Ceremonii militare pentru comemorarea eroilor din Primul Rzboi Mondial


Cu prilejul mplinirii a 100 de ani de la intrarea Romniei n Primul Rzboi Mondial, Ministerul Aprrii Naionale organizeaz aciuni comemorative dedicate eroilor care au czut n lupt sau n prizonierat n timpul acestei conflagraii.

Ceremonii militare i religioase n memoria celor peste 330.000 de militari care i-au dat viaa pentru ar n acest rzboi vor fi organizate pe ntreg teritoriul naional, conform urmtorului program:

•Vineri, 26 august, de la ora 10.00, vor avea loc n premier, n 100 de cimitire sau monumente ale eroilor ceremonii de “Rostire solemn a numelor eroilor czui n Primul Rzboi Mondial”. Personaliti militare, ale vieii culturale, politice i sociale, militari rnii n teatrele de operaii, copii ai eroilor czui n teatrele de operaii, urmai ai eroilor czui n Primul Rzboi Mondial, ceteni vor da citire, succesiv, unor liste ce cuprind nume de eroi. ncepnd cu ora 17.45, o ceremonie similar se va desfura i n Piaa Tricolorului din Bucureti (esplanada Palatului Cercului Militar Național).

•Smbt, 27 august, la Curtea de Arge vor fi organizate, de la ora 11.00, o ceremonie militar de depuneri de coroane de flori n Cimitirul Eroilor iar la ora 12.00 va fi depus o candel la mormntul Regelui Ferdinand I, urmat de o slujb de pomenire, la Catedral.

•Tot smbt, de la ora 9.00, va avea o ceremonie i la Fundata, n judeul Braov, la Monumentul dedicat primului ofier al armatei romne czut la datorie n Primul Rzboi Mondial.

•De asemenea, de la ora 21.00, militarii Armatei Romniei vor trece din nou Carpaii, n mod simbolic. Efective de valoare pluton vor executa maruri tactice pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani n urm, ostaii armatei noastre luau n stpnire trectorile Munilor Carpai, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor romne aflate n ofensiv.

•Duminic, 28 august, de la ora 12.30, o manifestare comemorativ va avea loc la Monumentul Ostaului Necunoscut, din Parcul Carol, care va cuprinde, printre altele, o rugciune de pomenire a eroilor, depunerea unei coroane de flori i un moment prezentat de Asociaia Tradiii Militare.

•Luni, 29 august, la Palatul Cercului Militar Naional se va desfura, de la ora 18.00, Masa rotund cu tema ”Intrarea Romniei n Primul Rzboi Mondial i consecinele asupra conflagraiei”, iar de la ora 20.00 un exerciiu de mnuire a armamentului, de tip drill-team i un concert de muzic de fanfar.

Ministerul Aprrii Naionale i invit pe ceteni s asiste la toate aceste activiti de comemorare a eroilor Primului Rzboi Mondial.

* * *

Romnia ntregit s-a cldit, n principal, prin sacrificiul ostailor, czui pe cmpurile de btlie din ar sau pierii n prizonierat, eroi care au pus mai presus de propria lor via binele naiunii.

Peste 330.000 de militari romni i-au pierdut viaa n urma acestei conflagraii mondiale, iar aproximativ 76.000 au rmas invalizi. Acestora li se adaug victimele din rndul populaiei civile, rpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaie.

Prin Hotrrea Guvernului Romniei nr. 821/2015, cu modificrile i completrile ulterioare, a fost aprobat Programul Naional al manifestrilor prilejuite de aniversarea Centenarului Primului Rzboi Mondial, iar la propunerea primului ministru, preedintele Romniei a acordat naltul Su Patronaj activitilor.


Secia Pres