Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 229


Programul ceremoniilor de sâmbătă, 27 august, dedicate comemorării eroilor din Primul Război Mondial


Sâmbătă, 27 august, în mai multe garnizoane din țară vor avea loc activități dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

De la ora 9.00, în localitatea Fundata, județul Brașov, se va desfășura o ceremonie la Monumentul eroului Gheorghe Poenaru-Bordea, primul ofițer al Armatei României căzut la datorie în timpul conflagrației.

La Curtea de Argeș vor fi depuse, de la ora 11.00, în Cimitirul Eroilor, coroane de flori în cadrul unei ceremonii dedicate militarilor care și-au dat viața pentru țară, iar de la ora 12.00 va fi aprinsă o candelă la mormântul Regelui Ferdinand I și va fi oficiată o slujbă de pomenire, la Catedrală.

De la ora 21.00, militarii Armatei României vor trece din nou Carpații, în mod simbolic. Efective de valoare pluton vor executa marșuri tactice pe principalele rute pe care, exact cu 100 de ani în urmă, ostașii armatei noastre luau în stăpânire trecătorile Munților Carpați, pentru a permite trecerea efectivelor diviziilor române aflate în ofensivă (detalii la http://www.mapn.ro/evenimente/1369_Ceremonii-militare-pentru-comemorarea-eroilor-din-Primul-R%C4%83zboi-Mondial).

Ministerul Apărării Naționale îi invită pe cetățeni să asiste la toate aceste activități de comemorare a eroilor Primului Război Mondial.
* * *

România Întregită s-a clădit, în principal, prin sacrificiul ostașilor, căzuți pe câmpurile de bătălie din țară sau pieriți în prizonierat, eroi care au pus mai presus de propria lor viață binele națiunii.

Peste 330.000 de militari români și-au pierdut viața în urma acestei conflagrații mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populației civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupație.


Secția Presă