Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 237


Întrevederea ministrului român al apărării naționale cu omologul francez


Ministrul Mihnea Motoc a avut marți, 30 august, o întrevedere, la sediul M.Ap.N., cu Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al apărării, în cadrul unei vizite pe care oficialul a efectuat-o în România.

Întâlnirea a reprezentat o excelentă oportunitate pentru discutarea modalităților concrete de aprofundare a relațiilor dintre cele două țări, pe teme de interes reciproc de pe agenda europeană și aliată, precum și a dialogului strategic bilateral în domeniul apărării, inclusiv din perspectiva educației și industriei militare.

Cei doi oficiali au realizat un schimb de opinii cu privire la deciziile adoptate la Summit-ul NATO de la Varșovia și prioritățile pentru perioada următoare, în vederea implementării acestora conform termenelor convenite.

A fost evocat contextul de securitate complex și imprevizibil din zona Mării Negre și, în acest sens, a fost subliniată importanța deosebită a măsurilor aprobate la cel mai înalt nivel, referitoare la consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv în regiunea Mării Negre. În abordarea temelor legate de prezența aliată avansată pe segmentul sudic al Flancului Estic, ministrul Le Drian a exprimat sprijin în vederea implementării deciziilor adoptate în capitala Poloniei.

De asemenea, s-au luat în discuție principalele subiecte de pe agenda de securitate și apărare europeană, cu privire la noua Strategie globală a UE, Consolidarea Capacității în sprijinul securității și dezvoltării, precum și răspunsul Uniunii la toate amenințările teroriste.

Ca urmare a apelului de solidaritate europeană, lansat de Franța în conformitate cu articolul 42.7 din Tratatul Uniunii Europene, ministrul Le Drian a mulțumit ministrului român pentru răspunsul prompt și angajamentul României cu privire la participarea la misiunile de instruire militară sub egida ONU și UE, din regiunea Africii sub-sahariene și zona Sahel.


Secția Presă