Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 257


Ministrul Motoc în vizită oficială la EUROCORPS


Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a efectuat luni, 26 septembrie, o vizită oficială la cartierul general al Corpului European (EUROCORPS) din Strasbourg, în cadrul căreia s-a întâlnit cu generalul-locotenent Alfredo Ramirez Fernandez, comandantul EUROCORPS.

Discuțiile dintre cei doi oficiali au abordat subiecte referitoare la situația de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre, potențialul rol al EUROCORPS în evoluțiile legate de aprofundarea cooperării europene pe dimensiunea de apărare și securitate, precum și la modalitățile în care România ar putea beneficia de bogata experiență adunată în timp de EUROCORPS, ca structură relevantă atât pentru UE și NATO, cât și pentru Forțele internaționale de securitate desfășurate in ultimele decenii în diferite teatre de operații.

În ceea ce privește contextul geopolitic și de securitate la Marea Neagră, ministrul român a subliniat necesitatea reală a monitorizării evoluțiilor în această regiune și a reiterat atenția acordată de țara noastră implementării deciziilor Summit-ului aliat de la Varșovia, cu accent pe realizarea prezenței înaintate a NATO pe teritoriul național și la Marea Neagră.

Ministrul Motoc a exprimat aprecierea cu privire la modul în care comanda EUROCORPS a sprijinit integrarea primilor doi ofițeri români în structura Comandamentului, după aderarea oficială a țării noastre, în decembrie 2015, ca națiune asociată, activitatea acestora fiind evidențiată în mod deosebit de generalul Ramirez Fernandez.

Comandantul EUROCORPS urmează să efectueze o vizită oficială în România, în perioada următoare, la invitația șefului Statului Major General.

***
În partea a doua a zilei, ministrul Mihnea Motoc va participa la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, care se desfășoară la Bratislava.

***
România a devenit, în decembrie 2015, cea de-a cincea națiune asociată la EUROCORPS, alături de Polonia, Italia, Grecia și Turcia, națiunile cadru fiind Franța, Germania, Belgia, Spania și Luxemburg.

EUROCORPS este o structură de comandă-control permanentă, operațională, multinațională și dislocabilă în timp scurt, pentru executarea de misiuni sub egida Uniunii Europene și a NATO.


Secția Presă