MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 294
Ceremonie prilejuită de finalizarea lucrărilor de restaurare a Cimitirului de Onoare „Ghencea Militar”

În Cimitirul de Onoare al Eroilor Români din Primul Război Mondial „Ghencea Militar", din București, va avea loc vineri, 21 octombrie, de la ora 10.00, o ceremonie oficială prilejuită de finalizarea lucrărilor de restaurare a operelor comemorative.

Evenimentul se înscrie în seria de manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, precum și sărbatoririi Zilei Armatei României.

În cadrul ceremoniei va fi oficiată o slujbă religioasă, vor fi depuse coroane de flori și va fi păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor. De asemenea, un elev va recita versurile găsite în ranița unui soldat căzut în toamna anului 1918, pe muntele Sorica, din Carpații de Curbură. În finalul activității, studenți ai Academiei Tehnice Militare și elevi vor aprinde candele la mormintele eroilor care și-au dat viața pentru reîntregirea neamului.

Ministerul Apărării Naționale îi invită pe cetățeni să asiste la activitate.

* * *

România Întregită s-a clădit, în principal, prin sacrificiul ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din
țară sau în prizonierat, eroi care au pus binele națiunii mai presus de propria lor viață.

Peste 330.000 de militari români și-au pierdut viața în timpul acestei conflagrații mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populației, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupație.

Cimitirul de onoare "Ghencea Militar" a fost amenajat, în forma lui actuală, în etape succesive, în perioada anilor 1921-1944, de către Societatea „Cultul Eroilor”, aici dormindu-și somnul de veci 2.796 de eroi români, cei mai mulți căzuți la datorie în urma „Bătăliei pentru București”, unii în luptă iar alții decedați, ulterior, în diferite spitale de campanie (Militar, Brâncovenesc, Colțea, Filantropia sau Mihai Vodă), din cauza rănilor căpătate pe front.

Necropola este mărginită de două construcții funerare de tip osuar, placate cu marmură și piatră de Deva, între acestea fiind amplasate patru parcele cu un total de 96 morminte individuale, fiecare având la căpătâi cruci din beton pe care sunt aplicate plăcuțe metalice inscripționate cu numele militarilor căzuți la datorie.

Pe pereții exteriori ai osuarelor, la partea superioară a acestora, sunt gravate medalioane reprezentând însemnele heraldice ale Transilvaniei, Munteniei, Olteniei, Moldovei și Dobrogei, iar pe acoperișurile celor două construcții, la limitele din dreapta și din stânga, sunt montați vulturi din bronz cu aripile întinse.

Pe pereții interiori ai fiecărui osuar, de-a lungul unui culoar de trecere, sunt fixate, pe axul central, câte o placă mare de marmură albă pe care sunt gravate inscripții comemorative în versuri, iar de-o parte și de alta, plăci de dimensiuni mai mici, tot din marmură albă, pe care sunt înscrise, în ambele osuare, numele a 2.198 eroi nominalizați și 502 eroi consemnați prin inscripția „502 ostași necunoscuți”. Osemintele acestora sunt adăpostite în criptele amplasate la extremitățile culoarelor fiecărui osuar, câte două cripte în fiecare osuar. Deasupra acestor cripte sunt fixate plăci de marmură.