Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 296


Întrevederea ministrului apărării naționale cu managerul general al Agenției NATO pentru Comunicații și Informatică (NCIA)


Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, l-a primit joi, 20 octombrie, pe managerul general al Agenției NATO pentru Comunicații și Informatică (NCIA), Koen Gijsbers.

Pe parcursul întâlnirii, au fost discutate stadiul implementării proiectelor în derulare în cadrul forțelor armate române, cu sprijinul NCIA, precum și perspectivele de dezvoltare a cooperării în domeniile de competență ale Agenției. Au fost consemnate rezultatele foarte bune înregistrate în realizarea Sistemului de Comunicații și Informatică (CIS) la Unitatea de Integrare a Forțelor NATO (NFIU), respectiv a componentei CIS static la Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (MND SE), o premieră la nivelul Alianței.

S-a trecut în revistă stadiul proiectelor de dezvoltare a capacităților de comandă-control pentru forțele armate române realizate sub coordonarea Agenției, din fonduri comune, prin Programul de investiții în securitate/NSIP.

În același timp, s-a convenit intensificarea colaborării prin activități concrete destinate implementării inițiativelor subsumate realizării prezenței înaintate adaptate a NATO pe teritoriul național și în zona Mării Negre, inițiate și coordonate de România.

Ministrul Mihnea Motoc a salutat eforturile conducerii NCIA în direcția dezvoltării unor relații de colaborare directă între Agenție și companiile de profil din industria de apărare din România, întreprinderi partenere ale MApN, pentru implementarea proiectelor în derulare sau inițierea unor proiecte viitoare.

Tot în cursul zilei de azi, delegația NCIA a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții operatorilor economici din industria națională de apărare, având drept scop principal facilitarea implicării firmelor românești în proiectele Agenției.

Agenția NATO pentru Comunicații și Informatică (NCIA) este structura specializată a Alianței, cu autonomie juridică, administrativă și financiară, creată cu scopul de a asigura îndeplinirea cerințelor colective ale statelor membre NATO în domeniile realizării capabilităților și asigurării serviciilor pentru consultare, comandă și control, a comunicațiilor, informaticii și apărării cibernetice, facilitând totodată integrarea funcțiilor de informare, supraveghere, recunoaștere și management al țintelor, precum și a schimbului de informații asociat acestor funcții.

Finanțarea NCIA se realizează din surse multiple care includ fondurile comune NATO, precum și contribuțiile financiare anuale directe ale statelor membre. Agenția se află într-o perioadă de tranziție spre un regim de finanțare asigurat de client – Customer Funding Regime, clienții cei mai importanți rămânând statele membre și comandamentele și entitățile structurale ale NATO.

În prezent, NCIA este angajată în România în implementarea mai multor proiecte NATO finanțate din fonduri comune, prin Programul NSIP, pe teritoriul național și la Marea Neagră.


Secția Presă