MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 307
Prima zi a Reuniunii miniºtrilor apãrãrii din statele membre ale NATO

Prima zi a reuniunii miniºtrilor aliaþi ai apãrãrii a fost dedicatã temei centrale a consolidãrii posturii de descurajare ºi apãrare a NATO, cu accent pe realizarea prezenþei înaintate pe flancul estic. Miniºtrii au analizat stadiul implementãrii deciziilor din acest domeniu, adoptate la Varºovia, evaluând situaþia realizãrii prezenþei înaintate avansate pentru regiunea balticã ºi a prezenþei înaintate adaptate pentru zona Mãrii Negre. În acest sens, au prezentat informãri sintetice aliaþii din statele care au calitatea de naþiuni cadru, naþiuni gazdã sau state contributoare la grupurile de luptã care vor fi constituite în þãrile baltice ºi Polonia, respectiv Brigada Multinaþionalã din România.

Ministrul Mihnea Motoc a informat despre acþiunile desfãºurate pentru operaþionalizarea Brigãzii Multinaþionale ºi în direcþia lansãrii Iniþiativei de instruire intensificatã/CJET, care urmeazã sã fie deplin coordonatã cu planul NATO de pregãtire ºi instruire. Oficialul român a mulþumit aliaþilor care s-au angajat sã contribuie la aceste iniþiative ºi a invitat ºi celelalte state membre ale NATO sã sprijine demersurile României, prin contribuþii concrete cu forþe ºi capabilitãþi militare. Totodatã, a reconfirmat participarea României cu o companie la batalionul NATO ce urmeazã sã fie dislocat în Polonia.

Miniºtrii au analizat, de asemenea, implementarea mandatului stabilit la Varºovia, constând în adoptarea unor noi mãsuri destinate zonei Mãrii Negre. Au fost luate decizii pentru intensificarea instruirii, prin intermediul unui centru comun de exerciþii, ºi creºterea prezenþei aeriene aliate pe segmenul sudic al flancului estic al NATO, ºi au aprobat folosirea bazelor aeriene din România ºi Bulgaria pentru misiuni de supraveghere aerianã a Mãrii Negre. Principalele contribuþii în acest domeniu au fost anunþate de Canada, Marea Britanie ºi Polonia.

În domeniul maritim, a fost agreatã realizarea unei analize aprofundate a modalitãþilor de dezvoltare a prezenþei navale la Marea Neagrã, cu sprijinul direct al Autoritãþilor Militare NATO, în pregãtirea unei decizii finale pentru ministeriala apãrãrii din februarie 2017. Sunt avute în vedere douã componente cheie pentru postura de descurajare la Marea Neagrã: cadrul întãrit de pregãtire ºi elementul aliat de coordonare maritimã. Discuþiile ºi deciziile adoptate de miniºtrii apãrãrii pe componentele aerianã ºi maritimã ale prezenþei înaintate dovedesc cã interesele de securitate ale României beneficiazã în continuare de sprijinul aliat.

Ca urmare a eforturilor politico-militare desfãºurate de cãtre autoritãþile române dupã Summit, în context bilateral ºi în format aliat, un numãr important de aliaþi, între care Canada, Germania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Statele Unite ale Americii ºi Turcia au reconfirmat sau anunþat noi contribuþii pentru realizarea prezenþei înaintate adaptate în domeniile terestru, aerian ºi maritim.

Reuniunea a consemnat o serie de progrese ºi în celelalte domenii ale posturii aliate de descurajare ºi apãrare, prin adoptarea de decizii concrete pentru perfecþionarea pregãtirii ºi operativitãþii forþelor de rãspuns ulterior, realizarea evaluãrii funcþionale a structurii de comandã a NATO, apãrarea ciberneticã ºi îmbunãtãþirea procesului de planificare a apãrãrii Alianței.