MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 310
La Târgu-Jiu, activitãți dedicate sãrbãtoririi centenarului Primului Rãzboi Mondial

În cadrul manifestãrilor dedicate sãrbãtoririi centenarului Primului Rãzboi Mondial, vineri, 28 octombrie, la Târgu-Jiu, vor avea loc douã activitãți comemorative, în Cimitirul Eroilor și în Parcul Coloanei fãrã Sfârșit.

În cadrul ceremoniei de la Cimitirul Eroilor, de la ora 11.00, participanții vor asista la un scurt moment poetic, susținut de un elev, și la depunerea de coroane de flori la troița din cimitir. Aproximativ 150 de copii vor depune coronițe la crucile eroilor înmormântați aici.

În programul activitãții din Parcul Coloanei fãrã Sfârșit, care va începe la ora 12.30, un istoric militar va prezenta luptele de la Târgu-Jiu, din Primul Rãzboi Mondial, va fi susținutã o alocuțiune privind semnificația Ansamblului Monumental "Calea Eroilor", realizat de sculptorul Constantin Brâncuși, iar un grup de copii va depune coronițe la baza Coloanei fãrã Sfârșit.

În încheiere, Muzica Reprezentativã a Ministerului Apãrãrii Naționale va susține un scurt recital de muzicã de fanfarã și patrioticã.

La activitãțile de vineri vor participa reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, ai Guvernului României, ai Ministerului Apãrãrii Naționale, precum și reprezentanți ai autoritãților publice locale, veterani de rãzboi, cadre militare active, în rezervã sau în retragere, elevi ai școlilor și liceelor din Târgu-Jiu.

* * *

Ansamblul Monumental "Calea Eroilor" a fost creat de Constantin Brâncuși între anii 1935-1938, fiind dedicat eroilor gorjeni cãzuþi în luptele Primului Rãzboi Mondial. Cele patru componente sculpturale — „Masa tãcerii”, „Aleea scaunelor”, „Poarta sãrutului” ºi „Coloana fãrã sfârºit” — sunt dispuse pe aceeaºi axã, orientatã de la apus spre rãsãrit, cu o lungime de 1275 m. Denumirea originalã a Coloanei fãrã Sfârºit era „Coloana recunoºtinþei fãrã sfârºit”.