MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 314
Participarea ministrului apãrãrii naționale la Conferinþa multinaþionalã în domeniul apãrãrii împotriva rachetelor balistice 2016

În prima zi a Conferinþei multinaþionale în domeniul apãrãrii împotriva rachetelor balistice, care se desfãºoarã la Londra, luni, 31 octombrie, ministrul apãrãrii naþionale, Mihnea Motoc, a susþinut o alocuþiune în care a expus cele mai importante repere ale cooperãrii dintre România ºi SUA în domeniul apãrãrii antirachetã, cu accent pe operaþionalizarea bazei de la Deveselu.

În acest context, oficialul român a subliniat rolul important al României în procesul de realizare a capabilitãþii de apãrare împotriva rachetelor balistice la nivel Aliat, prin asumarea gãzduirii elementelor sistemului SUA dislocat în Europa, fapt ce a dus la creºterea substanþialã a ariei de acoperire a sistemului NATO BMD ºi la declararea Capabilitãþii Operaþionale Iniþiale la Summit-ul de la Varºovia. Ministrul Motoc a subliniat din nou caracterul defensiv al capabilitãþii, plecând de la obiectivul urmãrit, de a proteja populaþia ºi teritoriul Aliat de ameninþãri din afara spaþiului euro-atlantic.

Pentru rezultatele meritorii în domeniul apãrãrii antirachetã ºi ca recunoaºtere a eforturilor ºi implicãrii active a Ministerului Apãrãrii Naþionale în operaþionalizarea bazei de la Deveselu, ministrul apãrãrii a primit premiul anual „David R. Israel”.

În marja conferinþei, ministrul Motoc s-a întâlnit cu directorul Agenþiei pentru Apãrare Antirachetã a SUA, viceamiralul James D. Syring. Pe parcursul întrevederii, ministrul apãrãrii a reconfirmat angajamentul solid al României pentru domeniul apãrãrii antirachetã, cu un rol important în contextul de securitate actual ºi a subliniat faptul cã proiectul comun în domeniul apãrãrii împotriva rachetelor balistice a dus la creºterea securitãþii României ºi a spaþiului Euro-Atlantic ºi la întãrirea Parteneriatului Strategic dintre România ºi SUA. A reiterat susþinerea României pentru dezvoltarea pe mai departe a componentei europene a sistemului antirachetã al SUA, ca proiect strategic ce întãreºte relaþia transatlanticã dintre aliaþii europeni ºi SUA, în plan bilateral ºi în cadrul NATO.