Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 317


Întrevederea ministrului român al apărării naționale, Mihnea Motoc, cu generalul Hulusi Akar, comandantul Forțelor Armate ale Republicii Turcia


Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a avut o întrevedere marți, 2 noiembrie, la sediul ministerului, cu generalul Hulusi Akar, comandantul Forțelor Armate ale Republicii Turcia. Oficialul turc se află în vizită oficială în România la invitația generalului Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, cu care va avea un program extins de activități.

În cadrul întrevederii, au fost analizate situația de securitate regională din zona extinsă a Mării Negre și perspectivele intensificării cooperării în domeniul apărării, atât în plan bilateral, cât și în context aliat. Totodată, partea turcă a prezentat perspectiva Ankarei cu privire la ultimele evoluții de securitate din Siria și Irak.

În vederea consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO, cu aplicare pe întregul flanc estic al Alianței, a fost subliniată importanța implementării deciziilor adoptate de șefii de state și guverne, la Summit-ul NATO de la Varșovia, cu privire la prezența înaintată adaptată pe segmentul sudic al flancul estic.

În context, ministrul Mihnea Motoc a exprimat apreciere pentru runda bună de discuții, în cadrul aliat, la ministeriala apărării de la Bruxelles, din octombrie a.c. și a subliniat importanța efortului aliat, în perioada următoare, în direcția implementării deciziilor cu privire la prezența înaintată adaptată, cu accent pe inițiativele României în domeniile terestru, aerian și maritim, din regiunea Mării Negre. De asemenea, a apreciat contribuția importantă a Turciei pentru adoptarea unei abordări echilibrate privind securitatea și stabilitatea flancurilor estic și sudic al Alianței.


Secția Presă