Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 325


11 noiembrie - Ziua Veteranilor


Cu prilejul Zilei Veteranilor, în București și în garnizoanele în care există unități militare ce au executat misiuni în teatrele de operații vor fi organizate vineri, 11 noiembrie, ceremonii militare și religioase.

În Capitală, de la ora 10.30, la Monumentul Eroilor căzuți în Teatrele de Operații și pe teritoriul României, din Parcul Tineretului, vor fi depuse coroane de flori, va fi oficiat un serviciu religios și va fi păstrat un moment de reculegere în memoria eroilor care și-au dat viața pentru țară. În foaierul Palatului Copiilor vor fi prezentate fotografii, steaguri de identificare ale unităților participante la misiuni în teatrele de operații, decorații ale unor veterani și volumele de versuri scrise de sublocotenentul (pm) Ioan Grosaru, căzut la datorie în Irak în anul 2007.

De asemenea, va fi prezentat lotul format din militari răniți în misiuni interne sau internaționale, rezultat după parcurgerea primei etape de evaluare și selecție în vederea participării echipei României la evenimentul sportiv paralimpic "Invictus Games Toronto 2017".

La Mormântul Ostașului Necunoscut și rotonda Memorialul Eroilor Neamului, din Parcul ”Carol I”, va avea loc, de la ora 13.30, ”O altfel de lecție de istorie: știți ce se sărbătorește astăzi?”, organizată de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, în prezența unor militari veterani, pentru elevi ai Colegiului Național „Ion Creangă“ și Liceului Teoretic „Decebal“.

În țară, ceremonii de depuneri de coroane de flori vor avea loc, totodată, la mormintele și monumentele închinate sacrificiului și eroismului militarilor români căzuți în teatrele de operații.

La activități vor lua parte familiile eroilor, reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării Naționale și ai autorităților locale, veterani și militari răniți în teatrele de operații, cadre militare în activitate, veterani de război și elevi.

x x x

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea și completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celor decedați.

România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum și altor state din Europa care, la 11 noiembrie, își arată recunoștința pentru militarii întorși din misiuni și își comemorează eroii.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistițiului între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial și se creau condițiile necesare realizării, în țara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificația acestei zile pentru Armata României este legată și de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorași, primul militar român decedat în teatrul de operații din Afganistan.


Secția Presă