Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 330


Întrevederea miniștrilor apărării și de externe cu omologii francezi


În marja Consiliului Afaceri Externe, miniștrii români ai apărării naționale, Mihnea Motoc, și afacerilor externe, Lazăr Comănescu, au avut o întrevedere, în format “2+2”, cu omologii francezi Jean-Yves Le Drian și, respectiv, Jean-Marc Ayrault.

Discuțiile s-au axat pe modalitățile concrete de intensificare a cooperării bilaterale și pe temele de actualitate de pe agenda europeană și aliată, cu accent pe aspecte legate de evoluțiile înregistrate în procesele de implementare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varșovia și a Strategiei Globale a UE în domeniul securității și apărării.

Legat de cooperarea în cadrul NATO, miniștrii români ai apărării și de externe au evocat contextul conturat după Reuniunea miniștrilor apărării din luna octombrie, favorabil implementării eficiente a deciziilor cu privire la asigurarea unei prezențe înaintate a Alianței pe flancul estic, cu accent pe prezența înaintată adaptată în partea de sud a flancului, subliniind în același timp importanța regiunii Mării Negre pentru întreaga securitate și stabilitate euro-atlantică.

Cei doi oficiali au apreciat sprijinul politic oferit de Franța acestor propuneri, precum și contribuția sa concretă, constând îndeosebi în creșterea în anul 2017 a participării navelor marinei militare la misiuni în Marea Neagră.

Reuniunea a constituit un bun prilej pentru avansarea cooperării bilaterale în domeniul apărării și identificarea modalităților optime în care cele două state pot contribui și sprijini consolidarea Politicii de Securitate și Apărare Colectivă. Dezbaterile au permis un schimb util de opinii pentru facilitarea implementării Strategiei Globale a UE în domeniul securității și apărării prin luarea, în perioada următoare, a unor măsuri pragmatice și orientate spre rezultate concrete. De asemenea, a fost reconfirmată importanța acordată de cele două state coordonării și cooperării eficiente între NATO și UE, în domeniile identificate în Declarația comună adoptată de liderii celor două organizații la Summitul de la Varșovia.


Secția Presă