MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 330
Întrevederea miniºtrilor apãrãrii ºi de externe cu omologii francezi

În marja Consiliului Afaceri Externe, miniștrii români ai apãrãrii naþionale, Mihnea Motoc, ºi afacerilor externe, Lazãr Comãnescu, au avut o întrevedere, în format “2+2”, cu omologii francezi Jean-Yves Le Drian ºi, respectiv, Jean-Marc Ayrault.

Discuþiile s-au axat pe modalitãþile concrete de intensificare a cooperãrii bilaterale ºi pe temele de actualitate de pe agenda europeanã ºi aliatã, cu accent pe aspecte legate de evoluþiile înregistrate în procesele de implementare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varºovia ºi a Strategiei Globale a UE în domeniul securitãþii ºi apãrãrii.

Legat de cooperarea în cadrul NATO, miniºtrii români ai apãrãrii ºi de externe au evocat contextul conturat dupã Reuniunea miniºtrilor apãrãrii din luna octombrie, favorabil implementãrii eficiente a deciziilor cu privire la asigurarea unei prezențe înaintate a Alianței pe flancul estic, cu accent pe prezenþa înaintatã adaptatã în partea de sud a flancului, subliniind în acelaºi timp importanþa regiunii Mãrii Negre pentru întreaga securitate ºi stabilitate euro-atlanticã.

Cei doi oficiali au apreciat sprijinul politic oferit de Franþa acestor propuneri, precum ºi contribuþia sa concretã, constând îndeosebi în creºterea în anul 2017 a participãrii navelor marinei militare la misiuni în Marea Neagrã.

Reuniunea a constituit un bun prilej pentru avansarea cooperãrii bilaterale în domeniul apãrãrii ºi identificarea modalitãþilor optime în care cele douã state pot contribui ºi sprijini consolidarea Politicii de Securitate și Apãrare Colectivã. Dezbaterile au permis un schimb util de opinii pentru facilitarea implementãrii Strategiei Globale a UE în domeniul securitãþii ºi apãrãrii prin luarea, în perioada urmãtoare, a unor mãsuri pragmatice ºi orientate spre rezultate concrete. De asemenea, a fost reconfirmatã importanþa acordatã de cele douã state coordonãrii ºi cooperãrii eficiente între NATO ºi UE, în domeniile identificate în Declaraþia comunã adoptatã de liderii celor douã organizaþii la Summitul de la Varºovia.