MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 333
Informație de presă

Caporalul clasa a III-a Georgel Guță, victima accidentului din data de 9 noiembrie, de la Cabana militară de instruire Cheia, în urma căruia a suferit arsuri pe aproape 90 la sută din suprafața corporală, a fost transferat astăzi, 19 noiembrie, de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC), la Spitalul Militar “Regina Astrid“ din Bruxelles, pentru continuarea tratamentului de specialitate.

Transferul pacientului s-a realizat cu un avion C-27J Spartan al Forțelor Aeriene Române, în condiții speciale, cu asistență medicală ultraspecializată asigurată, pe toată durata transportului, de o echipă a Secției ATI/SUUMC, formată din doctorul Adrian Zaciu, medic primar ATI și medic curant al pacientului și Mirela Bidilică, asistent medical, sprijiniți de locotenent-colonel medic dr. Dragoș Tudose, din cadrul Flotilei 90 Transport Aerian.

La acest moment, pacientul a fost preluat de către medicii militari belgieni, care vor stabili, după finalizarea procedurilor de evaluare medicală, conduita terapeutică și de suport medical. Spitalul Militar “Regina Astrid“ are o îndelungată experiență în tratarea marilor arși, dispunând de reputați specialiști în acest domeniu, precum și de facilități dintre cele mai moderne, printre care o importantă bancă de țesuturi provenite de la donatori sau din culturi de keratinocite, resurse care vor putea fi accesate și pentru pacientul român.

Familia militarului va fi în permanență informată cu privire la evoluția stării de sănătate.
***
Reamintim că în data 9 noiembrie, militarul a fost internat la SUUMC în stare foarte gravă, cu un grad și o suprafață corporală arsă de aproximativ 88%, din care 61% gradul III, cu Indice Baux = 119 (mortalitate de 95% ).

Ulterior intervențiilor chirurgicale de urgență, pacientul a fost spitalizat în Secția ATI, unde s-a aflat sub atenta supraveghere a unei echipe medicale multidisciplinare, constituite din medici specialiști în: urgență, ATI, chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și arsuri, ORL, oftalmologie, pneumo-ftiziologie și boli infecțioase.

Evoluția locală a fost lent favorabilă, cu remiterea edemelor și detersia parțială a zonelor de arsură de gradul III.

Starea de sănătate a pacientului a rămas în continuare foarte gravă, cu prognostic rezervat, acesta fiind intubat și ventilat mecanic.