Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 336


Paradă militară la București, de Ziua Națională a României


Peste 3.000 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații, cu peste 300 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, și militari din mai multe țări aliate sau partenere vor participa joi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, în Piața Arcul de Triumf din București.

Militarii străini vor fi din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Republica Italiană, Republica Federală Germania, Republica Moldova, Republica Polonă, Republica Slovacă, Spania și Statele Unite ale Americii.

Tot în București va avea loc joi, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I.

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, reprezentanți ai Armatei României vor participa, la solicitarea și cu sprijinul autorităților locale, la pregătirea, organizarea și desfășurarea de parade militare, ceremonii militare și religioase de depunere de coroane de flori, întâlniri cu militari veterani și veterani de război, expoziții de tehnică militară de luptă și armament și retrageri cu torțe în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unități și unități militare.

Cu ocazia Zilei Naționale, Drapelul național va fi arborat în toate instituțiile militare din țară, iar la bordul navelor maritime și fluviale ale Forțelor Navale se va ridica Marele Pavoaz. Militarii aflați în misiune în teatrele de operații desfășoară ceremonii militare și activități specifice cu ocazia Zilei Naționale.

* * *

• Repetițiile pentru Parada militară vor avea loc după următorul program:
- vineri, 25 noiembrie, de la ora 9.00, la Terenul de instrucție Ghencea (acces din Șoseaua Antiaeriană nr. 6-8);
- duminică, 27 noiembrie, de la ora 8.00, în Piața Arcul de Triumf.
• Întâlnirea cu producătorii televiziunilor acreditate, care doresc să transmită în direct Parada militară, va avea loc duminică, 27 noiembrie, la ora 8.00, în Piața Arcul de Triumf.
• Accesul carelor de transmisie (DSNG-uri) în Piața Arcul de Triumf se va face doar miercuri, 30 noiembrie, între orele 15.00 și 20.00.
• Jurnaliștii acreditați la eveniment vor avea joi, 1 Decembrie, acces pietonal doar prin Bulevardul General Constantin Prezan (Piața Charles de Gaulle) până la ora 10.30.

Folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems - RPAS) în spațiul aerian unde se desfășoară manifestările dedicate Zilei Naționale este interzisă, conform prevederilor articolului 12 din Hotărârea de Guvern nr. 912/2010.

Pentru buna desfășurare a Paradei militare organizate cu ocazia Zilei Naționale a României, Brigada Rutieră București va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg către Piața Arcul de Triumf, pentru zilele de 27 noiembrie și 1 decembrie.


Secția Presă