MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 18
Întrevederea ministrului apãrãrii naþionale cu ambasadorul SUA

Ministrul apãrãrii naþionale, Gabriel-Beniamin Leº, l-a primit vineri, 27 ianuarie, la sediul ministerului, pe ambasadorul SUA Hans Klemm.

În cadrul acestei prime întrevederi, cei doi oficiali au abordat teme de actualitate privind evoluþiile din mediul de securitate regional ºi din cel internaþional, precum ºi direcþiile de intensificare a cooperãrii în domeniul apãrãrii, în plan bilateral ºi în cadrul Alianþei Nord-Atlantice.

Ministrul Leº a prezentat prioritãþile strategice ale Guvernului în domeniul apãrãrii ºi securitãþii, centrate pe angajamentul de asigurare a doi la sutã din PIB pentru apãrare ºi a punctat importanþa pe care România o acordã dezvoltãrii Parteneriatului Strategic cu SUA. Ministrul apãrãrii naționale a apreciat angajamentul solid al Statelor Unite ºi prezenþa trupelor americane pe teritoriul naþional, subliniind cã implicarea SUA este esenþialã pentru întãrirea apãrãrii ºi descurajãrii împotriva tuturor ameninþãrilor ºi riscurilor la adresa securitãþii europene, în mod special a celor din flancul estic al Alianþei.

Gabriel-Beniamin Leº a prezentat stadiul implementãrii deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varºovia, cu accent pe realizarea prezenþei înaintate a NATO pe flancul estic, insistând asupra importanþei intensificãrii eforturilor pentru implementarea eficientã ºi la termenele agreate a deciziilor din acest domeniu. În context, a fost reiteratã importanþa Mãrii Negre pentru întreaga securitate ºi stabilitate euro-atlanticã.

Ambasadorul Klemm a mulþumit pentru contribuþia esenþialã a României la securitatea regionalã ºi internaþionalã, cu evidenþierea eforturilor operaþionale ale forþelor armate române în Afganistan, Irak ºi celelalte teatre de operaþii. Ambasadorul a reiterat angajamentul solid al autoritãþilor de la Washington pentru consolidarea dimensiunii de apãrare a Parteneriatului Strategic, având ca rezultat creºterea prezenþei forþelor americane în regiune ºi intensificarea programelor bilaterale pe linia pregãtirii ºi exerciþiilor.