Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 34


Întâlnire la M.Ap.N. a secretarului de stat pentru politica de apărare și planificare cu ambasadorul Spaniei în România


Secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Mircea Dușa, a avut marți, 14 februarie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, o întâlnire cu ambasadorul Spaniei în România, Ramiro Fernandez Bachiller.

Agenda discuțiilor a fost centrată pe cooperarea în domeniul apărării, bilaterală și în cadrul NATO și al Uniunii Europene, respectiv pe implementarea deciziilor Summit-ului de la Varșovia și pe Politica de securitate și apărare comună.

Secretarul de stat Dușa și-a exprimat aprecierea față de sprijinul pe care Spania l-a acordat măsurilor de reasigurare și adaptare aliate, într-un context de securitate extrem de complex și dinamic, cu implicații directe asupra flancurilor de est și de sud ale NATO și Uniunii Europene. Mircea Dușa a salutat contribuția cu personal a părții spaniole la structurile de comandă și control de pe teritoriul național - NFIU, MND-SE, precum și la Brigada Multinațională, începând cu acest an.

Ambasadorul Spaniei a subliniat rolul major al României pe flancul estic al NATO și importanța pe care țara sa o acordă dezvoltării cooperării bilaterale și participării la exercițiile organizate pe teritoriul național și la Marea Neagră.

Secretarul de stat Dușa a exprimat sprijinul țării noastre pentru continuarea eforturilor destinate gestionării provocărilor din vecinătatea sudică a Alianței prin implementarea unor măsuri de descurajare și apărare împotriva actorilor non-statali din regiune.

La nivelul componentei bilaterale, cei doi oficiali au subliniat faptul că reluarea reuniunilor Comisiei militare mixte constituie o bună oportunitate de revitalizare a cooperării între cele două state și de identificare a unor noi domenii de colaborare, inclusiv pe palierul tehnico-militar. În context, Secretarul de stat Dușa a evocat importanța semnării Memorandumului de Înțelegere privind cooperarea în domeniul apărării dintre Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Apărării din Spania, cu ocazia unei viitoare întâlniri la nivel ministerial.


Secția Presă