Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 52


Întrevederea șefului SMG cu Președintele Comitetului Întrunit al șefilor Statelor Majore al SUA


În cadrul vizitei desfășurate în Statele Unite ale Americii, generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, a avut o întrevedere, marți 21 februarie, cu generalul Joseph F. Dunford jr., Președintele Comitetului Întrunit al șefilor Statelor Majore al SUA.

Temele de discuție abordate au atins subiecte legate de importanța Mării Negre pentru securitatea europeană și internațională, poziția și rolul de contributor de securitate al României, angajamentele americane în ceea ce privește securitatea flancului estic al Alianței, cooperarea SUA-România în teatrele de operații, programele românești de modernizare a forțelor armate și identificarea unor modalități de sprijin în acest sens.

Au fost dezbătute aspecte privind continuarea demersurilor de integrare și sincronizare a eforturilor de instruire la nivel național cu inițiativele regionale ale SUA, precum și cu cele din cadrul NATO și participarea la proiecte precum: Inițiativa de Reasigurare Europeană (ERI), Operația “ATLANTIC RESOLVE” (OAR), operaționalizarea Diviziei Multinaționale de Sud-Est (MDN-SE HQ) și funcționarea Unității pentru Integrarea Forțelor NATO (NFIU), modernizarea Armatei României și identificarea posibilităților de sprijin în acest sens.

De asemenea, discuțiile au inclus și exercițiile în derulare și inițiativele României privind prezența înaintată adaptată (tFP), care contribuie la întărirea flancului estic al Alianței.

„Întrevederea cu omologul american a reprezentat o oportunitate de dezbatere a posibilităților de dezvoltare a parteneriatului strategic româno-american, obiectiv major asumat la nivel național”, a precizat generalul Ciucă.

La finalul întâlnirii șeful Statului Major General și-a exprimat aprecierea pentru sprijinul acordat Armatei României de partenerul american în contextul măsurilor de reasigurare stabilite la nivelul NATO.

Cu același prilej, subofițerul de comandă al Statului Major General, plutonierul adjutant principal Florea Sas s-a întâlnit cu Chief Master Sergeant, Mitchell O. Brush, consilierul șefului Biroului Gărzii Naționale Americane și cu omologul său Command Sergeant Major John Wayne Troxell, consilierulul șefului Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore.


Secția Presă