Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 53


Șeful Statului Major General, la simpozionul forțelor pentru operații speciale


În cadrul vizitei desfășurate în SUA, în zilele de 22 și 23 februarie, generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, a participat la simpozionul forțelor pentru operații speciale, organizat de Global Special Operations Forces Foundation.

Discuțiile au fost centrate pe adaptarea rolului forțelor speciale la noile provocări de securitate, cu accent pe creșterea interoperabilității și integrarea forțelor convenționale și a celor speciale în cadrul misiunilor viitoare, dezvoltarea capabilităților ISR (Intelligence-Surveillance-Reconnaissance) și armonizarea acestora cu utilizarea celorlalte capabilități de apărare, forțe și resurse. De asemenea, au fost aduse în discuție posibilități de identificare a unor modalități eficiente de sprijin a forțelor speciale de către forțele convenționale.

Șeful Statului Major General a avut o prezentare cu tema „Transformarea forțelor pentru operații speciale – prioritate strategică a Armatei României”, subliniind importanța relației om – tehnologie și provocările generate de actualul context de securitate.

„Acest simpozion a constituit cadrul adecvat pentru interacțiunea cu personalități din zona politico-militară a statelor care au parteneriate strategice cu SUA și a reprezentat, totodată, o oportunitate pentru prezentarea rolului forțelor pentru operații speciale din România, care pot deveni centru de greutate regional. Forțele speciale românești trec printr-un amplu proces de transformare, însă vreau să subliniez că sunt pregătite de misiune, sunt în măsură să îndeplinească o gamă întreagă de misiuni, naționale sau multinaționale, oricând și oriunde este nevoie”, a precizat generalul Ciucă.

În finalul intervenției, șeful Statului Major General a lansat invitația celor prezenți la simpozion de a participa la următoarea conferință a forțelor pentru operații speciale, „Global Special Operations Forces Symposium Europe”, ce va fi găzduită de România la finalul lunii septembrie.


Secția Presă