Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 63


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu ambasadorul Canadei în România


Miercuri, 1 martie, ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a avut o întrevedere cu ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, la solicitarea acestuia. În cadrul acestei prime întrevederi, cei doi oficiali au abordat teme de actualitate privind evoluțiile din mediul de securitate regional și internațional, precum și direcțiile de intensificare a cooperării bilaterale în domeniul apărării, în plan bilateral și în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Ministrul apărării naționale a mulțumit pentru implicarea solidă a Canadei în implementarea măsurilor de reasigurare și în realizarea prezenței înaintate a NATO pe întregul flanc estic al Alianței. A evidențiat contribuția cu personal de stat major la efortul de operaționalizare a brigăzii multinaționale din România și prezența consistentă a forțelor armate canadiene la exercițiile desfășurate pe teritoriul României și în regiunea Mării Negre, în toate cele trei dimensiuni operaționale – aeriană, terestră și maritimă.

O mențiune aparte a fost acordată dislocării aeronavelor F-18, în România, atât în anii anteriori, cât și în partea a doua a acestui an, în vederea participării la misiunile de poliție aeriană și la alte activități de pregătire în comun cu Forțele Aeriene Române.

Totodată, ministrul român a adresat mulțumiri autorităților de la Ottawa pentru invitarea României la ediția 2017 a Jocurilor Paralimpice INVICTUS, competiție care urmează să se desfășoare în toamna acestui an la Toronto.

Cei doi oficiali au abordat preocupări actuale pe linia dotării forțelor armate din cele două țări și implicarea în procesele aliate de dezvoltare a capabilităților militare, în condițiile angajamentului de alocare a 2% din PIB pentru apărare.

Ambasadorul Hamilton a reiterat angajamentul autorităților canadiene pentru consolidarea cooperării bilaterale în domeniul apărării și a transmis invitația ministrului Harjit Singh Sajjan, adresată omologului român, de a efectua o vizită oficială în Canada, în cursul acestui an.


Secția Presă