Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 70


ntrevederea ministrului aprrii naionale cu ambasadorul Bulgariei


Ministrul aprrii naionale, Gabriel Leș, a primit marți, 7 martie, la sediul M.Ap.N., vizita ambasadorului Republicii Bulgaria la Bucureti, Todor Churov.

ntrevederea, desfșurat la solicitarea prii bulgare, a reprezentat un bun prilej de aprofundare a dialogului pe teme de interes reciproc, cu accent pe relațiile de colaborare n cadrul NATO i UE și pe mbuntirea relaiilor bilaterale n domeniul aprrii.

Cu aceast ocazie, ministrul romn al aprrii naionale a adresat mesaje de felicitare pentru celebrarea, n data de 3 martie, a Zilei Naionale a R. Bulgaria i a subliniat importana pe care partea romn o acord intensificrii relaiilor bilaterale la nivel politic i militar.

n context, cei doi oficiali au exprimat interesul pentru coordonarea aciunilor n vederea realizrii prezenei consolidate a NATO n regiune, pentru ntrirea posturii de aprare i descurajare a Alianei i au exprimat susinere pentru creterea implicrii forelor armate din cele dou state n exerciii multinaionale i alte activiti practice de instruire n comun, n cele trei domenii operaionale vizate – terestru, aerian i maritim.

De asemenea, a fost consemnat progresul nregistrat n cooperarea dintre structurile de comand-control aliate de pe teritoriul Romniei i Bulgariei – Divizia Multinaional Sud-Est de la Bucureti i Unitile de Integrare a Forelor de la Bucureti i Sofia, cu menionarea contribuiilor reciproce importante la ncadrarea i operaionalizarea acestora.

Totodat, s-a convenit asupra necesitii continurii consultrilor bilaterale, att prin contacte directe ntre cele dou ministere, ct i prin intermediul structurilor de reprezentare de la Cartierul General al NATO i de la Uniunea European, cu scopul promovrii poziiilor celor dou state i pentru implementarea proiectelor importante de pe agenda cooperrii bilaterale n domeniul aprrii.


Secia Pres