Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 80


Plaja de la Capu Midia luat cu asalt


Aproximativ 1200 de militari romni i americani vor participa la Exerciiul bilateral romno-american SPRING STORM 17, organizat de Forele Navale Romne, n perioada 16-22 martie, n raioane maritime ale Mrii Negre i n zona de litoral de la Capu Midia. Exerciiul cuprinde aciuni complexe de aprare a litoralului romnesc i a zonelor urbane, cu sprijin naval, terestru i aerian.

Smbt, 18 martie, sunt programate secvenele de debarcare a detaamentelor de infanteriti marini romni i americani de la bordul navei americane de desant USS Carter Hall (LSD-50). Pe mare, forele de debarcare vor fi atacate de navele purttoare de rachete Zborul și Lstunul, iar fregata Regele Ferdinand, corveta Contraamiral Macellariu i dragorul maritim Slt. Lupu Dinescu vor simula sprijinul aciunilor de desant i respingerea atacului. Secvenele aeriene vor fi asigurate de dou avioane MIG 21 Lancer ale Forelor Aeriene Romne.

La manevre, Forțele Navale Romne mai particip cu un elicopter Puma Naval, o ambarcaiune rapid pentru scafandri, un detaament de scafandri EOD i o companie a Batalionului 307 Infanterie Marin, Forele Aeriene Romne cu un elicopter Puma i un avion SPARTAN C 27, Forele Terestre cu un pluton de infanterie, dou transportoare blindate de recunoatere, iar Garda de Coast particip cu o nav de patrulare. Pe lng nava de desant menționat, SUA particip cu o companie de infanterie marin i o echip de suport logistic a Forelor Navale ale SUA din Europa.
Luni, 20 martie, sunt programate lansri de rachete antiaeriene STINGER, trageri cu obuziere de 82 mm i cu armamentul de infanterie, n Poligonul de Trageri Sol-Aer (TIPTSA) de la Capu Midia.

Obiectivul principal al Exerciiului SPRING STORM 17 este creterea interoperabilitii dintre militarii romni i americani, precum i perfecionarea deprinderilor militarilor n conducerea i executarea unei operaii ntrunite amfibii. Exerciiul face parte din Planul de activiti al Parteneriatului strategic romno-american i se nscrie n cadrul msurilor NATO de asigurare a securitii colective a aliailor n zona Mrii Negre.
***

Jurnalitii interesai s participe la activitile programate smbt, 18 martie, i luni, 20 martie, n Poligonul de Trageri Sol-Aer (TIPTSA) de la Capu Midia, sunt rugai s trimit solicitarea pe adresa de email contact@navy.ro, pn joi,16 martie, ora 12.00. Forele Navale Romne vor asigura transportul jurnalitilor de la Constana la Capu Midia, iar detaliile vor fi transmise pe e-mail.


Secia Pres