Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 80


Plaja de la Capu Midia luată cu asalt


Aproximativ 1200 de militari români și americani vor participa la Exercițiul bilateral româno-american SPRING STORM 17, organizat de Forțele Navale Române, în perioada 16-22 martie, în raioane maritime ale Mării Negre și în zona de litoral de la Capu Midia. Exercițiul cuprinde acțiuni complexe de apărare a litoralului românesc și a zonelor urbane, cu sprijin naval, terestru și aerian.

Sâmbătă, 18 martie, sunt programate secvențele de debarcare a detașamentelor de infanteriști marini români și americani de la bordul navei americane de desant USS Carter Hall (LSD-50). Pe mare, forțele de debarcare vor fi atacate de navele purtătoare de rachete Zborul și Lăstunul, iar fregata Regele Ferdinand, corveta Contraamiral Macellariu și dragorul maritim Slt. Lupu Dinescu vor simula sprijinul acțiunilor de desant și respingerea atacului. Secvențele aeriene vor fi asigurate de două avioane MIG 21 Lancer ale Forțelor Aeriene Române.

La manevre, Forțele Navale Române mai participă cu un elicopter Puma Naval, o ambarcațiune rapidă pentru scafandri, un detașament de scafandri EOD și o companie a Batalionului 307 Infanterie Marină, Forțele Aeriene Române cu un elicopter Puma și un avion SPARTAN C 27, Forțele Terestre cu un pluton de infanterie, două transportoare blindate de recunoaștere, iar Garda de Coastă participă cu o navă de patrulare. Pe lângă nava de desant menționată, SUA participă cu o companie de infanterie marină și o echipă de suport logistic a Forțelor Navale ale SUA din Europa.
Luni, 20 martie, sunt programate lansări de rachete antiaeriene STINGER, trageri cu obuziere de 82 mm și cu armamentul de infanterie, în Poligonul de Trageri Sol-Aer (TIPTSA) de la Capu Midia.

Obiectivul principal al Exercițiului SPRING STORM 17 este creșterea interoperabilității dintre militarii români și americani, precum și perfecționarea deprinderilor militarilor în conducerea și executarea unei operații întrunite amfibii. Exercițiul face parte din Planul de activități al Parteneriatului strategic româno-american și se înscrie în cadrul măsurilor NATO de asigurare a securității colective a aliaților în zona Mării Negre.
***

Jurnaliștii interesați să participe la activitățile programate sâmbătă, 18 martie, și luni, 20 martie, în Poligonul de Trageri Sol-Aer (TIPTSA) de la Capu Midia, sunt rugați să trimită solicitarea pe adresa de email contact@navy.ro, până joi,16 martie, ora 12.00. Forțele Navale Române vor asigura transportul jurnaliștilor de la Constanța la Capu Midia, iar detaliile vor fi transmise pe e-mail.


Secția Presă