Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 92


Întâlnire între ministrul apărării naționale și adjunctul Secretarului General al NATO pentru investiții în domeniul apărării


Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, s-a întâlnit luni, 27 martie, la sediul MApN, cu adjunctul Secretarului General al NATO pentru investiții în domeniul apărării, Camille Grand, în contextul vizitei de informare pe care Comitetul NATO pentru politica de apărare și planificare o face în Baza Militară 99 Deveselu.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate teme privind evoluțiile mediului de securitate internațional și subiecte legate de prioritățile de pe agenda Alianței. De asemenea s-au discutat aspecte privind contribuția și sprijinul României pentru domeniul apărării antirachetă și despre programele de înzestrare ale Armatei României și investițiile în domeniul apărării.

Ministrul Leș a subliniat faptul că România rămâne ferm angajată în implementarea deciziilor Summit-ul de la Varșovia, precum și a celor adoptate de miniștrii aliați ai apărării la reuniunea din februarie, accentuând asupra importanței consolidării posturii de descurajare și apărare și a realizării prezenței avansate a NATO pe teritoriul național și la Marea Neagră.

Oficialul român a subliniat că prin alocarea a peste două procente din Produsul Intern Brut bugetului apărării pentru anul 2017, România se încadrează în prevederile NATO Defence Pledge, fapt ce demonstrează angajamentul țării noastre față de demersurile aliate, în actualul context geostrategic. Totodată, a reiterat importanța acordată de autoritățile române mecanismelor multinaționale de dezvoltare a capabilităților de apărare, în primul rând a celor derulate în context aliat.

Oficialul NATO a subliniat rolul important jucat de România în procesul de realizare a capabilității de apărare împotriva rachetelor balistice la nivel Aliat (NATO BMD), prin asumarea găzduirii și sprijinirea dezvoltării elementelor sistemului SUA dislocat în Europa, fapt ce a permis declararea Capabilității Operaționale Inițiale a NATO BMD la Summit-ul de la Varșovia. În același timp, a oferit sprijinul NATO pentru modernizarea capabilităților de apărare ale forțelor armate române, prin instrumentele și inițiativele specifice existente la nivel aliat.


Secția Presă