MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 92
Întâlnire între ministrul apãrãrii naþionale ºi adjunctul Secretarului General al NATO pentru investiþii în domeniul apãrãrii

Ministrul apãrãrii naþionale, Gabriel Leș, s-a întâlnit luni, 27 martie, la sediul MApN, cu adjunctul Secretarului General al NATO pentru investiþii în domeniul apãrãrii, Camille Grand, în contextul vizitei de informare pe care Comitetul NATO pentru politica de apãrare ºi planificare o face în Baza Militarã 99 Deveselu.

În cadrul discuþiilor, au fost abordate teme privind evoluþiile mediului de securitate internaþional ºi subiecte legate de prioritãþile de pe agenda Alianþei. De asemenea s-au discutat aspecte privind contribuþia ºi sprijinul României pentru domeniul apãrãrii antirachetã și despre programele de înzestrare ale Armatei României ºi investiþiile în domeniul apãrãrii.

Ministrul Leº a subliniat faptul cã România rãmâne ferm angajatã în implementarea deciziilor Summit-ul de la Varºovia, precum ºi a celor adoptate de miniºtrii aliaþi ai apãrãrii la reuniunea din februarie, accentuând asupra importanþei consolidãrii posturii de descurajare ºi apãrare ºi a realizãrii prezenþei avansate a NATO pe teritoriul naþional ºi la Marea Neagrã.

Oficialul român a subliniat cã prin alocarea a peste douã procente din Produsul Intern Brut bugetului apãrãrii pentru anul 2017, România se încadreazã în prevederile NATO Defence Pledge, fapt ce demonstreazã angajamentul țãrii noastre faþã de demersurile aliate, în actualul context geostrategic. Totodatã, a reiterat importanþa acordatã de autoritãþile române mecanismelor multinaþionale de dezvoltare a capabilitãþilor de apãrare, în primul rând a celor derulate în context aliat.

Oficialul NATO a subliniat rolul important jucat de România în procesul de realizare a capabilitãþii de apãrare împotriva rachetelor balistice la nivel Aliat (NATO BMD), prin asumarea gãzduirii ºi sprijinirea dezvoltãrii elementelor sistemului SUA dislocat în Europa, fapt ce a permis declararea Capabilitãþii Operaþionale Iniþiale a NATO BMD la Summit-ul de la Varºovia. În acelaºi timp, a oferit sprijinul NATO pentru modernizarea capabilitãþilor de apãrare ale forþelor armate române, prin instrumentele ºi iniþiativele specifice existente la nivel aliat.