Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 101


Schimbarea comenzii Forelor Terestre Romne


Generalul-maior Marius Harabagiu a preluat astzi, 3 aprilie, comanda Statului Major al Forelor Terestre de la generalul-locotenent Dumitru Scarlat, n cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul SMFT, n prezena ministrului aprrii naionale, Gabriel Le, a secretarului de stat pentru politica de aprare i planificare, Mircea Dua, și a efului Statului Major General, general Nicolae Ciuc.

La eveniment, n cadrul cruia s-a desfșurat activitatea de predare-primire a comenzii i a Drapelului de Lupt al Forelor Terestre, au fost invitați efii statelor majore ale forelor aeriene i navale, ataaii militari acreditai n Romnia și personal militar i civil din Statul Major al Forelor Terestre.

Generalul-locotenent Dumitru Scarlat, care și va continua activitatea ca reprezentant militar al Romniei la NATO i Uniunea European, a spus c obiectivele principale ale echipei de conducere a SMFT, n perioada n care a asigurat comanda categoriei de fore, au fost grija pentru oameni, nzestrarea, operaionalizarea structurilor, exerciiile multinaionale i executarea misiunilor din teatrele de operaii.

Generalul-maior Marius Harabagiu a declarat c preia comanda Forelor Terestre Romne ntr-o perioad de ample transformri i modernizri, cu obiective i misiuni foarte clare att pe termen scurt, dar i pe termen mediu i lung.”Doi la sut din PIB nseamn i pentru Statul Major al Forelor Terestre o alocare financiar consistent, ce impune o abordare pragmatic a execuiei bugetare, avnd rolul de a asigura nlocuirea tehnicii vechi de lupt, echiparea efectivelor cu noua inut combat, asigurarea unor condiii de munc decente n scopul modernizrii i asigurrii forelor terestre cu capabiliti i capaciti ce pot rspunde provocrilor mediului de securitate din secolul XXI”, a spus noul șef al SMFT.

Ministrul Gabriel Leș a mulțumit generalului-locotenent Dumitru Scarlat pentru activitatea depus i a apreciat c n noua misiune pe care o va ndeplini la NATO și UE va reprezenta ara la nivelul cel mai nalt.

,,Domnule general Marius Harabagiu, ați demonstrat perseverenț și determinare n exercitarea actului de comand, ultima poziție fiind definitorie pentru Armata Romniei, ca și comandant al Comandamentului Forțelor ntrunite. Ați condus și planificat exercițiile naționale și misiunile noastre n teatrele de operații și ați adus oamenii acas n siguranț. V asigur de sprijinul meu i al conducerii ministerului, de deschidere i dialog n activitatea pe care o veți desfura”, a afirmat ministrul Leș.

***
Generalul-maior Marius Harabagiu a absolvit Liceul Militar “Dimitrie Cantemir”, coala Militar de Ofieri de Tancuri i Auto „Mihai Viteazul”- arma tancuri, Academia de nalte Studii Militare - Facultatea Interarme, Cursul postuniversitar de perfecionare n domeniul securitii i aprrii naionale n cadrul Colegiului Naional de Aprare, Cursul pentru generali i ambasadori n cadrul Colegiului de Aprare de la Roma i Comandamentului NATO din Bruxelles.
Dup absolvirea colii militare a fost numit comandant pluton tancuri, ulterior ndeplinind funcii n uniti de aceeai arm. A fost ef de stat major la Divizia 1 Infanterie „Dacica”, comandantul Brigzii 1 Mecanizat „Argedava”, eful Direciei Instrucie i Doctrin din Statul Major General i comandantul Comandamentului Forelor ntrunite.
De asemenea, a executat misiuni n afara teritoriului statului romn n Afganistan, Etiopia-Eritreea i SUA.


Secia Pres