Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 101


Schimbarea comenzii Forțelor Terestre Române


Generalul-maior Marius Harabagiu a preluat astăzi, 3 aprilie, comanda Statului Major al Forțelor Terestre de la generalul-locotenent Dumitru Scarlat, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul SMFT, în prezența ministrului apărării naționale, Gabriel Leș, a secretarului de stat pentru politica de apărare și planificare, Mircea Dușa, și a șefului Statului Major General, general Nicolae Ciucă.

La eveniment, în cadrul căruia s-a desfășurat activitatea de predare-primire a comenzii și a Drapelului de Luptă al Forțelor Terestre, au fost invitați șefii statelor majore ale forțelor aeriene și navale, atașații militari acreditați în România și personal militar și civil din Statul Major al Forțelor Terestre.

Generalul-locotenent Dumitru Scarlat, care își va continua activitatea ca reprezentant militar al României la NATO și Uniunea Europeană, a spus că obiectivele principale ale echipei de conducere a SMFT, în perioada în care a asigurat comanda categoriei de forțe, au fost grija pentru oameni, înzestrarea, operaționalizarea structurilor, exercițiile multinaționale și executarea misiunilor din teatrele de operații.

Generalul-maior Marius Harabagiu a declarat că preia comanda Forțelor Terestre Române într-o perioadă de ample transformări și modernizări, cu obiective și misiuni foarte clare atât pe termen scurt, dar și pe termen mediu și lung.”Doi la sută din PIB înseamnă și pentru Statul Major al Forțelor Terestre o alocare financiară consistentă, ce impune o abordare pragmatică a execuției bugetare, având rolul de a asigura înlocuirea tehnicii vechi de luptă, echiparea efectivelor cu noua ținută combat, asigurarea unor condiții de muncă decente în scopul modernizării și asigurării forțelor terestre cu capabilități și capacități ce pot răspunde provocărilor mediului de securitate din secolul XXI”, a spus noul șef al SMFT.

Ministrul Gabriel Leș a mulțumit generalului-locotenent Dumitru Scarlat pentru activitatea depusă și a apreciat că în noua misiune pe care o va îndeplini la NATO și UE va reprezenta țara la nivelul cel mai înalt.

,,Domnule general Marius Harabagiu, ați demonstrat perseverență și determinare în exercitarea actului de comandă, ultima poziție fiind definitorie pentru Armata României, ca și comandant al Comandamentului Forțelor Întrunite. Ați condus și planificat exercițiile naționale și misiunile noastre în teatrele de operații și ați adus oamenii acasă în siguranță. Vă asigur de sprijinul meu și al conducerii ministerului, de deschidere și dialog în activitatea pe care o veți desfășura”, a afirmat ministrul Leș.

***
Generalul-maior Marius Harabagiu a absolvit Liceul Militar “Dimitrie Cantemir”, Școala Militară de Ofițeri de Tancuri și Auto „Mihai Viteazul”- arma tancuri, Academia de Înalte Studii Militare - Facultatea Interarme, Cursul postuniversitar de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale în cadrul Colegiului Național de Apărare, Cursul pentru generali și ambasadori în cadrul Colegiului de Apărare de la Roma și Comandamentului NATO din Bruxelles.
După absolvirea școlii militare a fost numit comandant pluton tancuri, ulterior îndeplinind funcții în unități de aceeași armă. A fost șef de stat major la Divizia 1 Infanterie „Dacica”, comandantul Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”, șeful Direcției Instrucție și Doctrină din Statul Major General și comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite.
De asemenea, a executat misiuni în afara teritoriului statului român în Afganistan, Etiopia-Eritreea și SUA.


Secția Presă