MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 109
Întâlnirea ministrului apãrãrii naþionale cu membri ai Congresului SUA

Ministrul apãrãrii naþionale, Gabriel Leș, a primit luni, 10 aprilie, la sediul Ministerului Apãrãrii Naþionale, vizita unei delegaþii a Camerei Reprezentanților a SUA, compusã din Mike Rogers, Scott DesJarlais, Ralph Abraham, Jim Banks ºi Steven Palazzo. La întâlnire au mai participat ambasadorul SUA la Bucureºti, Hans Klemm, ºi ºeful SMG, generalul Nicolae Ciucã.

Agenda de discuþii s-a concentrat pe aspectele prioritare ale cooperãrii militare din cadrul Parteneriatului Strategic dintre România ºi Statele Unite ale Americii ºi colaborarea în cadrul aliat.

Oficialii români ºi americani au avut un schimb de opinii asupra evoluþiilor recente din mediul de securitate internaþional, cu accent asupra situaþiei din Siria ºi a regiunii Mãrii Negre. În context, ministrul apãrãrii naționale a subliniat angajamentul României în eforturile internaþionale de contracarare a terorismului, ca parte a Coaliþiei internaþionale anti-ISIL.

Ministrul Leº a prezentat prioritãþile strategice ale guvernului în domeniul apãrãrii ºi securitãþii, centrate pe decizia de alocare a douã procente din PIB pentru apãrare ºi a punctat, ca reper important, nivelul de peste 40 la sutã din totalul cheltuielilor pentru apãrare ce urmeazã a fi utilizat pentru achiziþii de echipamente majore, inclusiv pentru domeniul de cercetare ºi dezvoltare. A evidenþiat importanþa deosebitã pe care România o acordã dezvoltãrii Parteneriatului Strategic cu SUA ºi a apreciat angajamentul solid al Statelor Unite în consolidarea securitãții la Marea Neagrã, precum ºi prezenþa trupelor americane pe teritoriul naþional, subliniind cã aceasta este esenþialã pentru întãrirea apãrãrii ºi descurajãrii împotriva tuturor ameninþãrilor ºi riscurilor la adresa securitãþii europene, în mod special a celor provenind din flancul estic al Alianþei.

Partea românã a exprimat aprecierea pentru cooperarea excelentã în context aliat, adresând mulþumiri pentru contribuþia SUA la realizarea prezenþei aliate în regiunea sudicã a Flancului Estic, în domeniile terestru, aerian ºi maritim. În ceea ce priveºte implementarea prezenþei înaintate consolidate a punctat, de asemenea, cooperarea cu partenerul american prin asumarea participãrii forþelor armate române în cadrul Grupului de luptã sub comanda SUA, dislocat în Polonia în luna aprilie.

Pe dimensiunea apãrãrii antirachetã, a fost subliniatã contribuþia substanþialã a sistemului Aegis Ashore din România la securitatea colectivã a NATO. Oficialii americani au punctat cã operaþionalizarea bazei de la Deveselu este un proiect primordial, care reflectã eficienþa Parteneriatului Strategic, ºi au exprimat aprecierea pentru investiþiile ºi angajamentul constant al României privind integrarea deplinã a sistemului Aegis Ashore în arhitectura de comandã-control a Alianþei.

Congresmenii americani au reliefat nivelul foarte bun de cooperare dintre forþele armate din teatrul de operaþii din Afganistan și au apreciat în mod special eforturile pe care România le face pe linia apãrãrii, considerând cã alocarea a doi la sutã din PIB pe aceastã dimensiune are o semnificaþie strategicã aparte ºi contribuie la întãrirea legãturii transatlantice, la asumarea echitabilã a responsabilitãþilor în cadrul NATO ºi la consolidarea posturii de apãrare ºi descurajare a Alianþei în ansamblul sãu.