Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 293


CEREMONIE DE PREDARE-PRIMIRE A COMENZII MPFSEE


Vineri, 1 iulie a.c., începând cu ora 11.00, pe faleza din Constanța va avea loc ceremonia de predare-primire a președinției politico-militare și a comenzii militare ale Forței Multinaționale de Pace din Sud-estul Europei (MPFSEE).

Conform acordului MPFSEE, președinția Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-estul Europei (SEDM-CC) și a Comitetului Politico-Militar Director (PMSC), precum și comanda Brigăzii Multinaționale din Sud-estul Europei (SEEBRIG) sunt asigurate timp de doi ani, prin rotație, de toate țările semnatare. Domnul Besnik Baraj, Albania, îi succede în funcție domnului ambasador Ugur Ergun, Turcia, iar generalul de brigadă Giovanni Sulis, Italia, va preda comanda militară generalului de brigadă Neyko Nenov, Bulgaria.

La ceremonie vor participa reprezentanți ai autorităților centrale și locale ale României, țară gazdă a comandamentului SEEBRIG, personalități politice și militare ale tuturor țărilor MPFSEE, reprezentanți ai Alianței Nord-Atlantice și ai Uniunii Europene, precum și ai altor organizații internaționale.

În cadrul ceremoniei publice, la care sunt invitați reprezentanții mass-media și publicul constănțean, participă aproximativ 200 de militari din toate cele șapte țări semnatare ale MPFSEE - Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România și Turcia, care se vor afla la Constanța în perioada 28 iunie – 2 iulie 2005.

Generalul de brigadă Giovanni Sulis va da marți, 28 iunie, ora 10.00, la sediul Comandamentului SEEBRIG din Constanța (str. Fulgerului, nr. 99), o scurtă declarație de presă referitoare la organizarea și desfășurarea ceremoniei.

Începând de marți, 28 iunie, ora 12.00, la Comandamentul Operațional Naval din Constanța va funcționa un Centru de Presă. Reprezentanții mass-media care doresc să participe la activitățile prilejuite de acest eveniment vor solicita acreditarea la telefon/fax 0241550448 până joi, 30 iunie, ora 12.00. Persoană de contact: maior Daniel Anghel, tel. 0788/566287.

* * *
În ultimii doi ani, de când comandamentul SEEBRIG a fost mutat în România, militarii brigăzii multinaționale au participat la 10 exerciții internaționale, au efectuat 16 vizite de evaluare în unitățile desemnate să facă parte din structură și peste 45 de vizite de informare în comandamente sau la sediile unor organizații politice și militare. Cea mai importantă activitate desfășurată de comandament în anul 2004, a fost aceea de certificare, în cadrul uni proces de evaluare a NATO, a capacității de îndeplinire a întregului spectru de operațiuni de sprijin al păcii.

Informații suplimentare despre activitatea SEEBRIG, precum și despre celelalte inițiative ale MPFSEE pot fi obținute și din Internet, la adresa: www.seebrig.org.Biroul de Presa al M.Ap.N.