Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 139


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu membri ai Consiliului Reprezentanților din Irak


Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a avut marți, 9 mai, la sediul Ministerului Apărării Naționale, o întrevedere cu o delegație a Consiliului Reprezentanților din Irak, condusă de Saleem Abdullah Al-Jubouri, președintele forului legislativ irakian, în contextul vizitei oficiale pe care o efectuează în România.

Agenda de discuții s-a concentrat pe aspectele prioritate ale cooperării bilaterale în domeniul apărării și pe contribuția României la instruirea Forțelor de securitate irakiene, în cadrul Coaliției internaționale de contracarare a ISIL.

Cele două delegații au avut un schimb de opinii asupra evoluțiilor recente din mediul de securitate, cu accent asupra crizei actuale din Irak și necesitatea intensificării eforturilor comunității internaționale de contracarare a ISIL. În context, ministrul Leș a reiterat angajamentul concret al României față de acest efort, constând în participarea la Coaliția internațională cu un contingent de până la 50 de instructori în sprijinul Forțelor de Securitate Irakiene.

Ministrul apărării naționale a evidențiat importanța și necesitatea creării condițiilor pentru dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, cu accent pe asigurarea cadrului legal necesar în vederea reluării dialogului politico-militar dintre România și Irak și pentru reluarea acțiunilor de cooperare în domenii de interes comun, inclusiv tehnico-militar.

Președintele Al-Jubouri a mulțumit României pentru întreg sprijinul acordat țării sale îndeosebi după anul 2003, inclusiv în direcția contracarării terorismului și depășirii actualei situații de criză care afectează Irakul și s-a angajat să sprijine demersurile de reluare a cooperării bilaterale în domeniul apărării.


Secția Presă