Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 140


A XI-a Conferință a șefilor statelor majore din Balcani


Generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, va participa miercuri, 10 mai, alături de omologii din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, FYROM, Grecia, Muntenegru, Serbia și Turcia, la cea de-a XI-a Conferință a șefilor statelor majore generale ale apărării din țările din Balcani, ce va avea loc la Atena, în Grecia.

Conferința se desfășoară anual și are drept scop dinamizarea și armonizarea cooperării militare regionale prin consolidarea securității și asigurarea unui climat de stabilitate în zona balcanică, precum și identificarea unui mecanism integrat de gestionare a crizelor și creșterea interoperabilității forțelor armate din regiune, în vederea participării în comun la exerciții sau misiuni, ca un instrument complementar altor inițiative regionale.

La ediția de anul acesta participă, cu statut de invitat special, secretarul general al OSCE, ambasadorul Lamberto Zanner, care va susține o alocuțiune cu tema „Geopolitical Stability in South East Europe – Energy Roads”, un subiect de interes comun în regiune. De asemenea, mai sunt invitați președinții comitetelor militare ale NATO și UE și șefii apărării din Croația și Slovenia.

În marja conferinței, șeful Statului Major General va participa la o întrevedere bilaterală cu omologul din Bulgaria, având ca scop discutarea unor aspecte legate de cooperarea militară sub egida NATO, din perspectiva rezoluțiilor Summit-ului de la Varșovia.


Secția Presă