Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 145


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu delegațiile comisiilor de apărare din Seimul polon și din Camera Deputaților


Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a primit miercuri, 17 mai, vizita reprezentanților Comisiei pentru apărare din Seim-ul polon, conduși de Michael Jach, activitate la care a participat și o delegație a Comisiei pentru apărare din Camera Deputaților, condusă de președintele acesteia, Dorel Căprar.

Delegația parlamentară polonă se află în România, la invitația Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților, context în care a efectuat vizite la o serie de structuri din cadrul Ministerului Apărării Naționale, respectiv, Statul Major al Forțelor Navale și Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanța.

Discuțiile dintre cele două delegații au fost axate pe aspecte vizând cooperarea bilaterală în domeniul apărării, inclusiv în domeniul tehnico-militar, în contextul Parteneriatului strategic dintre cele două țări, precum și cooperarea în context aliat, în direcția implementării deciziilor Summit-ului de la Varșovia și consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO în regiune.

Ministrul român al apărării naționale a subliniat importanța consolidării cooperării bilaterale în domeniul apărării, pe cei trei piloni principali: cooperarea în cadrul NATO, cooperarea în cadrul UE și cooperarea tehnico-militară pentru consolidarea capabilităților de apărare. Oficialul român a insistat asupra rolului special jucat de contribuțiile reciproce cu subunități militare și personal de stat major la operaționalizarea Brigăzii Multinaționale de la Craiova, respectiv a Grupului de luptă sub coordonarea SUA din Polonia, pentru realizarea prezenței înaintate a NATO pe întregul flanc estic al Alianței.

În contextul amplelor procese de modernizare a capabilităților militare pe care le parcurg forțele armate române și polone, ce implică achiziții sau modernizări ale unor importante sisteme de armament și tehnică de luptă, cele două delegații au discutat unele opțiuni de cooperare și în această direcție, inclusiv cu potențiala implicare a industriilor de apărare din cele două state.

***
Cu ocazia activității desfășurate la MApN, a avut loc ceremonia de înmânare a Ordinului Steaua Afganistanului maiorului Marius Pleșca, din cadrul U.M. 01751 Râșnov, de către Marcin Wilcezek, ambasadorul Republicii Polone în România. Ordinul a fost acordat de președintele polon Andrzej Duda pentru contribuția specială a ofițerului român la cooperarea dintre militarii români și polonezi în teatrul de operații din Afganistan.


Secția Presă