Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 152


Ceremonii militare pentru comemorarea eroilor din Primul Război Mondial


Ministerul Apărării Naționale organizează joi, 25 mai, în București, în contextul Centenarului Primul Război Mondial (1916-1919) și al declarării anului 2017 ca “Anul Mărăști, Mărășești, Oituz - 100", acțiuni comemorative dedicate eroilor care au căzut în luptă sau în prizonierat în timpul acestei conflagrații, conform următorului program:

• ora 10.00, la Cimitirul Israelit „Filantropia“ va fi organizată o ceremonie de depuneri de coroane de flori;
• ora 10.30, la Cimitirul de onoare românesc Ghencea Militar se va desfășura ceremonia militară intitulată “Rostirea solemnă a numelor eroilor români căzuți în Primul Război Mondial”;
• ora 12.00, ceremonii de depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut (din Parcul Carol I), la Monumentul eroilor militari căzuți în misiune în teatre de operații și pe teritoriul României (Parcul Tineretului), la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea Națională de Apărare “Carol I”), la Cimitirul de onoare românesc Ghencea Militar și la Cimitirul Eroilor Revoluției.

Ceremonii militare și religioase, precum și de rostire solemnă a numelor eroilor români căzuți în Primul Război Mondial, vor avea loc în majoritatea garnizoanelor din țară.

De asemenea, depuneri de coroane și jerbe de flori se vor desfășura, cu sprijinul reprezentanțelor diplomatice ale României, la cimitirele și monumentele/operele comemorative dedicate ostașilor români din Austria, Cehia, Slovacia, Germania, Olanda, Federația Rusă, Republica Moldova, Bulgaria, Franța și Ungaria.

O amplă ceremonie militară de “Rostire solemnă a numelor eroilor români căzuți în Primul Război Mondial” va avea loc, începând cu ora 17.45, la Memorialul Eroilor Neamului și la Mormântul Ostașului Necunoscut (ambele din Parcul Carol I). Personalități militare, ale vieții culturale, politice și sociale, veterani de război, militari răniți în teatrele de operații, copii ai eroilor căzuți în teatrele de operații, urmași ai eroilor căzuți în Primul Război Mondial, cetățeni și elevi vor da citire, succesiv, unor liste ce cuprind nume de eroi.

Programul ceremoniei “Rostirea solemnă a numelor eroilor români căzuți în Primul Război Mondial” cuprinde:
17.45 – 18.45 – Concert de cântece patriotice susținut de Muzica Reprezentativă a MApN și Corul Academiei Tehnice Militare;
18.45 – 19.00 – Moment artistic susținut de naistul Nicolae Voiculeț;
19.03 – 19.08 – Intonarea Imnului Eroilor;
19.08 – 19.15 – Moment religios susținut de preoți militari și ai Bisericii Ortodoxe Române;
19.15 – 19.17 – Semnal trompet și moment de reculegere;
19.30 – 23.00 – Rostirea solemnă a numelor eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Proiecție de fotografii și filme.

Ceremonia de la Memorialul Eroilor Neamului și Mormântul Ostașului Necunoscut este organizată de Ministerul Apărării Naționale în parteneriat cu Primăria Municipiului București și Centrul Cultural al Municipiului București – ARCUB și va fi transmisă în direct pe pagina oficială de facebook a MApN și pe un ecran dispus în parcul din Piața Unirii.

Ministerul Apărării Naționale îi invită pe cetățeni să asiste la toate activitățile de comemorare a eroilor Primului Război Mondial.

* * *
Peste 330.000 de militari români și-au pierdut viața în urma acestei conflagrații mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populației civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupație.

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 314/2017 a fost aprobat Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 25 mai 2017. În toate lăcașele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituțiile publice și unitățile de învățământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.

De asemenea, prin Hotărârea Guvernului României nr. 821/2015, cu modificările și completările ulterioare, a fost aprobat Programul Național al manifestărilor ocazionate de Centenarul Primului Război Mondial, iar anul 2017 a fost declarat „Anul Mărăști, Mărășești, Oituz — 100” și dedicat comemorării a 100 de ani de la sacrificiul ostașilor români în luptele de la Mărăști, Mărășești și Oituz, prin Hotărârea Guvernului României nr. 221/2017.


Secția Presă