Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 158


Sosirea în România a corpului norvegian al forțelor VJTF, în cadrul exercițiului multinațional NOBLE JUMP 2017


Corpul norvegian din cadrul Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF) care participă la exercițiul multinațional Noble Jump 2017 (NOJP17) sosește vineri, 2 iunie, ora 21.00, pe Aeroportul Internațional din Sibiu.

Contingentul norvegian, format din aproximativ 50 de militari, este o subunitate specializată în supraveghere, identificare și selectare a țintelor, având rolul de a localiza sistemele de armament inamice și de a coordona atacurile la țintă.

Jurnaliștii interesați să participle la eveniment sunt așteptați vineri, 2 iunie, între orele 20.00 - 20.30, la intrarea în aeroport, Șoseaua Alba Iulia nr. 73, Sibiu. Totodată, acestia vor putea asista la declarațiile de presă ale comandantului contingentului norvegian și ale șefului de stat major al Exercițiului Noble Jump 2017.

Pentru acreditare la eveniment, jurnaliștii vor trimite nume, prenume, seria și număr C.I., precum și organizația de media de care aparțin, până vineri, 2 iunie, ora 12.00. Persoană de contact: maior Anemona Toma, telefon fix: +40269 216 141, mobil +40722 251 342, email: atoma@mapn.ro.

* * *

NOJP17 este un exercițiu cu termen scurt de notificare, planificat și condus de Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli. Exercițiul va testa capacitățile operaționale ale elementelor VJTF și nivelul de implementare a Planului de Acțiune pentru Creșterea Capacității de Reacție a Alianței (Readiness Action Plan - RAP), în Bulgaria și România.

Exercițiul se desfășoară în perioada 26 mai - 16 iunie, cu participarea a circa 4000 de militari, din 11 state membre NATO (Albania, Bulgaria, Grecia, Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, România, Spania și Statele Unite ale Americii), dintre care aproximativ 1900 din cadrul VJTF, utilizând în jur de 500 de mijloace tehnice.

Cea mai mare parte a trupelor străine vor sosi din unități din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia și Spania pe calea aerului, iar echipamentul greu va fi transportat pe mare și pe calea ferată, urmat de convoiul terestru, pe ruta Grecia - Bulgaria - România, până la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre ”Getica” din Cincu.


Secția Presă