Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 177


Ediția 2017 a cursului pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict, la final


În prezența secretarului de stat Mircea Dușa, la sediul Brigăzii 6 Operații Speciale "Mihai Viteazul" din Târgu Mureș s-a desfășurat ceremonia de închidere a celei de a 14-a ediții a cursului pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict.

Desfășurat în perioada 19-24 iunie, în garnizoana Tîrgu-Mureș, cursul a pregătit în acest an 21 de jurnaliști de presă scrisă, radio și televiziune, atât din București, cât și din țară. De la prima ediție, din anul 2004, și până în prezent, în cadrul cursului au fost pregătiți 235 de jurnaliști.

În semn de recunoștință față de sacrificiul suprem, ediția din acest an a fost dedicată maiorului (pm) Tiberius Petre, militar al Brigăzii 6 Operații Speciale, căzut la datorie în anul 2009, pe timpul executării unei misiuni în teatrul de operații din Afganistan.

Secretarul de stat Mircea Dușa a mulțumit jurnaliștilor care s-au înscris la acest curs și a dat asigurări că aceste inițiative, care contribuie în mod direct la consolidarea unor relații de colaborare între instituția militară și jurnaliști, bazate pe corectitudine și respect, vor continua.

”Procesul de cunoaștere și învățare este cu dublu sens: nu doar jurnaliștii ajung să cunoască informații, proceduri, moduri de operare specifice mediului militar și care în alte condiții ar fi inaccesibile, dar și militarii învață modul de relaționare cu mass-media în situații de criză, în situații limită și sunt mai bine pregătiți în cazurile reale, când astfel de interacțiuni vor fi inerente,” a declarat Mircea Dușa.

* * *

Reprezentanții mass-media care au participat la activitatea de instruire au dobândit, în cadrul modulului de instruire teoretică, cunoștințe pe teme privitoare la procedurile de acreditare și de lucru ale jurnaliștilor pe timpul operațiilor militare, reguli de siguranță și protecție în zonele de conflict, aspecte privind securitatea operațională, caracterizarea teatrelor de operații din punct de vedere al riscurilor, proceduri de acordare a primului ajutor.

În cadrul modulului de instruire practică, jurnaliștii au participat la diverse antrenamente - dezvoltarea abilităților fizice specifice, instrucție alpină, tehnici de acordare a primului ajutor, tehnici de supraviețuire, cunoașterea hărților, a busolei, a GPS-ului și lucrul practic cu acestea. Totodată, le-au fost prezentate ședințe de trageri demonstrative cu armamentul specific forțelor pentru operații speciale și exerciții demonstrative de parașutare, tehnica de luptă și echipamentul din dotarea militarilor Brigăzii 6 Operații Speciale "Mihai Viteazul”, modul de acțiune în cazul atacului cu dispozitive explozive improvizate, folosirea mijloacelor de protecție CBRN, trecerea prin porțiuni de teren incendiate, precum și modul de comportare pe timpul executării unei misiuni specifice zonelor de conflict.


Secția Presă