MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 195
Salve de artilerie în amintirea victoriei de la Mărăști

Militarii forțelor terestre din Divizia 2 Infanterie „Getica", aflați în poligoanele de instrucție din Cincu, Smârdan și Babadag pentru exercițiul multinațional Saber Guardian 17, vor marca marți, 11 iulie, împlinirea a 100 de ani de la începerea bătăliei de la Mărăști.

Activitatea este dedicată Centenarului Primului Război Mondial.

Astfel, marți dimineață, la ora 3.50, militarii Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” și ai Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă”, aflați la exercițiul multinațional Getica Saber 17 la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, vor executa salve de artilerie, în amintirea faptelor de eroism ale înaintașilor care, acum un secol, la 11 iulie 1917, începeau, la această oră, ofensiva de la Mărăști.

Jurnaliștii care doresc să ia parte la activitate vor fi așteptați marți dimineață, la ora 2.00, în fața primăriei localității Șoarș, județul Brașov.

Persoană de contact pentru detalii suplimentare maistru militar Cadulencu Iulian, tel.0766100759.

x x x

Bătălia de la Mărăști a fost prima mare victorie din istoria Armatei României, plătită cu prețul a 1469 de morți și 3052 de răniți. Importanța biruinței de la Mărăști a fost elogiată de Alexandru Averescu, comandant care a fost alături de trupele sale pe câmpul de luptă: „Poporul României moderne trebuie să-și întipărească bine în suflet ziua de 11 iulie 1917, când în acea zi, pentru întâia dată, armata sa tânără, care-și primise botezul de sânge numai cu 40 de ani înainte la Grivița, înscrie în istoria sa prima victorie în adevăratul înțeles al cuvântului, adică victorie ofensivă și definitivă".
Ofensiva de la Mărăști a început în dimineața zilei de 11 iulie 1917, la ora 03.50, și s-a încheiat pe 19 iulie, Armata a 2-a fiind condusă de generalul Alexandru Averescu.