Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 197


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu o delegație a Consiliului Atlantic al SUA


Ministrul apărării naționale, Adrian Țuțuianu, a avut marți, 11 iulie, la sediul ministerului, o întrevedere cu o delegație formată din foști ambasadori ai Statelor Unite ale Americii în Europa de Est, condusă de Damon Wilson, președintele executiv al Consiliului Atlantic al SUA.

Pe agenda discuțiilor s-au regăsit teme precum evoluția mediului de securitate din zona Mării Negre, Parteneriatul Strategic dintre România și SUA și alocarea bugetară pentru apărare de doi la sută din PIB.

În debutul întrevederii, ministrul Țuțuianu a salutat împlinirea, în această zi, a 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România – SUA. A fost subliniat faptul că, pe dimensiunea de apărare, cooperarea cu SUA în cadrul Parteneriatului Strategic a contribuit în mod direct la consolidarea profilului euro-atlantic al României și rămâne esențială în actualul mediu complex de securitate regional și internațional. Ca expresii concrete ale cooperării solide în plan militar între cele două națiuni, ministrul apărării naționale a evidențiat capabilitatea de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, proiectarea și construcția Forțelor Speciale românești, hub-ul multinodal de transport de la Mihail Kogălniceanu, precum și programul complex de antrenament și pregătire în comun.

În acest context, partea română a transmis aprecieri referitoare la proiectul inițiat de către organizație, în colaborare cu Universitatea Națională pentru Apărare “Carol I”, pe tema Mării Negre, care a generat o serie de dezbateri de substanță despre importanța securității în regiune, în deplină concordanță cu deciziile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varșovia.

Ambele delegații au apreciat nivelul excelent al cooperării între cele două armate, atât în teatrele de operații, cât și în procesul de instrucție și pregătire militară, opinia comună fiind că, în viitor, această relație solidă de parteneriat va fi aprofundată și consolidată.

O temă a discuțiilor bilaterale a constituit-o decizia României de a crește bugetul pentru apărare, autoritățile române oferind un exemplu de determinare și o planificare riguroasă în ceea ce privește consolidarea capacității de luptă a Armatei, dincolo de nivelul declarativ. Astfel, ministrul român a prezentat delegației americane cele opt programe strategice pe care Armata le are în vedere a le implementa în perioada următoare, în conformitate cu necesitățile operaționale reale militare.

***
Fondat în anul 1961, Consiliul Atlantic al SUA reprezintă un forum esențial pentru analiza schimbărilor din domeniul economic și politic, prin intermediul rețelei sale de lideri la nivel global. Consiliul gestionează zece centre regionale și programe funcționale legate de securitatea internațională, conturând opțiunile de politici și strategii care reprezintă viziunea Alianței Nord-Atlantice.


Secția Presă