
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Saber Guardian 2017 la final
Saber Guardian 2017 (SG17), cel mai mare exercițiu desfãșurat în regiunea țãrii noastre, s-a terminat. A fost o desfãșurare de forțe impresionantã, pe teritoriul României, Bulgariei și Ungariei, dupã un scenariu fictiv în care peste 25.000 de militari, din 22 de țãri aliate și partenere, cu peste 3.000 de mijloace tehnice, dintre care 90 de aeronave de luptã și transport, au desfãșurat acțiuni militare pentru eliberarea unei porțiuni a teritoriului ocupatã de o forțã ostilã.
SG17 a demonstrat capacitatea de reacþie ºi descurajare a þãrilor aliate ºi partenere într-un scenariu de apãrare colectivã, prin exersarea proiectãrii forþei.
Doar pe teritoriul României, aproximativ 70 de garnituri de tren, peste 400 de convoaie auto, aproximativ 50 de curse aeriene și o navã de transport maritim au adunat aceastã forțã impresionantã, fiind desfãșurate exerciții în peste 20 de poligoane, centre de instruire, dar și în raioane de dislocare.
Pe timpul SG17, militarii au executat o gamã largã de acþiuni în context multinaþional, interarme ºi întrunit: asalt aerian, marºuri tactice, forþare cursuri de apã, conducerea focului, manevre ºi trageri reale cu tehnica tuturor categoriilor de forþe, evacuare medicalã ºi tratamentul rãniþilor.
Pentru desfãșurarea impecabilã a tuturor acestor manevre de personal, echipamente și muniții din diverse țãri, a exercițiilor cu trageri de luptã și a celorlalte secvențe, structuri din Statul Major General au coordonat activitãțile de țarã gazdã.
Comandamentul Forþelor Întrunite a coordonat activitaþile tuturor structurilor naþionale, aliate ºi partenere participante la exerciþiu, pe teritoriul naþional, din Punctul de Comandã Înaintat, dispus în garnizoana Mihail Kogãlniceanu. Sarcina principalã a fost de a sincroniza desfãºurarea exerciþiilor naþionale integrate ºi asociate exerciþiului SG17 al Comandamentului Forþelor Terestre americane din Europa USAREUR, pentru aceasta fiind în permanenþã conectat cu Punctul de Comandã al Diviziei Multinaþionale din Novo Selo, Bulgaria.
Totodatã, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii și Comandamentul Logistic Întrunit au sprijinit, pe linie de specialitate, desfãșurarea acțiunilor militare.
Din partea Armatei României au fost implicate, în principal, categoriile de forțe, prin participarea a aproximativ 8.000 de militari din forþele terestre cu 1.000 de mijloace tehnice, a peste 1.000 de militari de la forțele aeriene cu peste 40 de aeronave și aproape 800 de militari de la forțele navale, cu 10 nave de luptã și de sprijin logistic, 12 ambarcațiuni și 18 mijloace terestre.
Una dintre cele mai complexe operațiuni a fost forțarea fluviului Dunãrea, unde aproximativ 1.600 de militari cu peste 400 de mijloace tehnice au traversat în contact cu inamicul cursul de apã sprijiniți de aeronave și nave fluviale.
Pentru prima datã într-un exercițiu militar major desfãșurat la noi în țarã, s-a exersat, într-un scenariu apropiat de realitate, modul de transport și tratament al rãniților, prin desfãșurarea a trei spitale militare NATO ROL 2 (Spitalul de campanie 212 al SUA, Formaþiunea Medicalã ROL 2 a Armatei României ºi Formaþiunea Medicalã Balcanicã), operațiune coordonatã la nivel național de Direcția Medicalã.
Mediatizarea exercițiului a fost una de amploare, doar la activitãțile din România au participat peste 200 de jurnaliști români și strãini. Acestora li s-au alãturat echipele de jurnaliști militari care au acoperit cu imagini și fotografii, în special pe rețelele de socializare, toate momentele. Pe paginile oficiale de facebook ale ministerului au fost aproape 100 de postãri foto și video și transmisii live care au ajuns la aproape trei milioane de utilizatori.
Ministerul Apãrãrii Naționale promoveazã în mod constant o politicã de deschidere și predictibilitate în ceea ce privește activitãțile militare, contribuind astfel la respectarea obligațiilor asumate de România, în calitate de membru OSCE, în sfera transparenței militare.
Pentru asigurarea transparenței, în perioada 12-18 iulie, 25 de delegați din 13 țãri membre OSCE au desfãșurat în România activitãți de observare a exercițiului multinațional SG17. Delegații au avut posibilitatea sã urmãreascã, la sol și din elicopter, zonele de desfãșurare a diferitelor secvențe, dimensiunea și dispunerea trupelor din teren.
Activitatea de observare a fost organizatã în conformitate cu prevederile Documentului de la Viena 2011 privind unele mãsuri de creștere a încrederii și securitãții în spațiul OSCE, Capitolul VI - Observarea anumitor activitãți militare.
Secþia Presã