MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 256
Întâlnirea secretarului de stat Mircea Duºa cu preºedintele Comisiei de politicã externã din Camera Reprezentanþilor a SUA, Edward Randall Royce

Secretarul de stat pentru politica de apãrare ºi planificare Mircea Duºa s-a întâlnit luni, 14 august, la sediul Ministerului Apãrãrii Naþionale, cu preºedintele Comisiei de politicã externã din Camera Reprezentanþilor a Statelor Unite ale Americii, Edward Randall Royce. La întâlnire au participat ºi ºeful Departamentului pentru armamente, secretarul de stat Florin Vladicã, ºi ºeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucã.

Discuþiile au vizat dezvoltarea cooperãrii militare în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România ºi SUA, dar ºi situaþia geo-strategicã din regiunea Mãrii Negre.

În contextul provocãrilor majore de securitate cu care se confruntã estul continentului european, oficialii au convenit necesitatea menþinerii unei atenþii crescute a NATO ºi SUA asupra evoluþiilor din aceastã regiune. Mircea Duºa a apreciat prezenþa robustã a forþelor armate ale SUA pe teritoriul naþional ºi pe întregul flanc estic al Alianþei, inclusiv prin participarea la exerciþii multinaþionale, cele mai mari dintre ele, Saber Guardian 2017 ºi Noble Jump 17, fiind gãzduite recent ºi de România. În egalã mãsurã, a fost apreciat angajamentul SUA pentru securitatea Europei asumat inclusiv financiar prin aprobarea de cãtre Camera Reprezentanþilor a Congresului SUA a unei suplimentãri substanþiale de buget pentru Iniþiativa de Reasigurare Europeanã – ERI. Mircea Duºa a subliniat cã inaugurarea proiectelor de infrastructurã de la Mihail Kogalniceanu în valoare de 4,6 milioane de dolari reprezintã o dovadã în acest sens, care va fi urmatã, în 2018, de investiþiile de la Baza Aerianã Câmpia Turzii, în valoare de 3,4 milioane de dolari, ºi cele de la Baza Aerianã Mihail Kogãlniceanu, în valoare de 2,2 milioane de dolari.

În timpul întâlnirii s-a discutat ºi despre contribuþia pãrþii americane cu personal la structurile aliate de comandã ºi control de pe teritoriul naþional (NFIU ºi MND-SE). În privinþa cooperãrãrii pe dimensiunea antirachetã, obiectivul principal rãmâne integrarea deplinã a sistemului Aegis Ashore de la Deveselu în arhitectura de comandã-control a NATO.

În domeniul cooperãrii româno–americane pe linie de înzestrare, oficialii români au apreciat sprijinul oferit de autoritãþile americane pentru realizarea programelor de înzestrare ºi modernizare iniþiate de România dupã asigurarea unui buget de douã procente din PIB pentru Ministerul Apãrãrii Naþionale. Ca mãsuri concrete demarate pânã acum în relaþia cu SUA, au fost menþionate procedurile pentru achiziþia sistemelor Patriot (asupra cãreia Congresul SUA a fost deja notificat) ºi programul de înzestrare cu elicoptere de atac (scrisoarea de cerere pentru preþ ºi disponibilitate fiind deja semnatã de ministrul apãrãrii naționale, la începutul acestei luni, în prezența primului-ministru al României și a reprezentanților Bell Helicopters).

Oficialii americani au evidenþiat contribuþia semnificativã a României la securitatea colectivã a Alianþei ºi au mulþumit încã o datã militarilor români pentru misiunile desfãºurate în Afganistan ºi în special pentru suplimentarea în 2018 a contribuþiei la misiunea Resolute Support, iniþiativã apreciatã recent de toate autoritãþile decizionale de la Washington.

Vizita preºedintelui Comisiei de politicã externã din Camera Reprezentanþilor a SUA se înscrie în seria dialogurilor constante ºi consistente purtate de România ºi SUA ºi contribuie nemijlocit la consolidarea relaþiilor de cooperare dintre cele douã state în domeniul apãrãrii.