
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Vizita oficialã a secretarului de stat Mircea Dușa în Republica Slovacã
ªeful Departamentului pentru politica de apãrare ºi planificare a depus o coroanã de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române din oraºul Zvolen, apoi a luat parte la ceremonia desfãºuratã la Muzeul Insurecþiei Naþionale Slovace din Banská Bystrica. Ceremonia a avut loc în prezenþa preºedintelui Republicii Slovace, Andrej Kiska.
La finalul ceremoniei de la Muzeul Insurecþiei Naþionale Slovace, Mircea Duºa a oferit Emblema de Onoare a Armatei României unui veteran slovac. Ján Steinsdorfer are 96 de ani ºi a participat direct la insurecþia antifascistã, însoþind trupele Armatei Roºii ºi pe cele ale Armatei Române în trecerea liniei de front ºi în eliberarea prizonierilor.
Un moment deosebit al ceremoniei l-a constituit ºi decorarea unui veteran român de cãtre ministrul apãrãrii slovac. Generalul în retragere Neculai Pruteanu, în vârstã de 92 de ani, a participat alãturi de Regimentul 27 Infanterie Bacãu la luptele de la Debrecen, Banská Bystrica ºi Zvolen. A fost rãnit pe frontul din Cehoslovacia, a fost comandant de pluton în timpul celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial, iar dupã anul 1945 a ocupat succesiv funcþiile de comandant de companie, comandant de batalion, locþiitor ºi ºef de stat major. A trecut în rezervã în anul 1978.
La finalul ceremoniilor, delegaþia românã condusã de vice-premierul Marcel Ciolacu a purtat o serie de discuþii protocolare cu oficialii slovaci.
* * *
În Republica Slovacã, ziua de 29 august este sãrbãtoare naþionalã, marcând momentele din 1944, când slovacii au lansat o insurecþie armatã împotriva trupelor germane care ocupaserã þara. Luptele au început în localitatea Banská Bystrica. Iniþial, trupele slovace au fost învinse, dar luptele au continuat pânã în 1945, când Slovacia a fost eliberatã cu sprijinul armatelor rusã ºi românã.
Pe teritoriul Slovaciei, la Zvolen, se aflã în prezent cel mai mare cimitir militar românesc din strãinãtate – 10.384 de morminte. Pe lângã acesta, în toatã þara sunt ridicate alte 14 monumente în cinstea soldaþilor români care au pierit pe front în luptele din 1944–1945.
Colaborarea în domeniul mormintelor ºi operelor comemorative de rãzboi între Slovacia ºi România a fost întãritã în anul 2006, prin semnarea, la Bratislava, a Acordului între Guvernul României ºi Guvernul Republicii Slovace privind mormintele de rãzboi.
Secþia Presã