Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 297


Invictus Team România, primită la Cotroceni


Delegația României care va participa la „Invictus Games Toronto 2017” va fi primită joi, 14 septembrie, ora 16:00, la Palatul Cotroceni, de Președintele României, domnul Klaus Iohannis.

Participarea delegației României la aceste jocuri arată valorile specifice militarilor români: spiritul de învingător, coeziunea luptătorilor și solidaritatea umană.

Forța și tăria de caracter, clădite mai ales în teatrele de operații, la care se adaugă puterea sportului de a regenera trupul și mintea, consolidează încrederea în sine a militarilor răniți și a familiilor acestora.

Faptul că militarii răniți/invalizi practică sporturi de competiție, în ciuda problemelor medicale, constituie un exemplu care încurajează mișcarea sportivă și dezvoltă gândirea pozitivă în cadrul armatei și al societății, în general.

România va fi reprezentată la Toronto de 15 militari răniți sportivi, distribuiți pe șase discipline sportive, individuale, astfel: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism și înot. La acestea se adaugă, ca sport de echipă, volei din poziția șezând.

Militarii vor avea alături 30 de însoțitori din rândul prietenilor și membrilor de familie, trei oficiali din staful tehnic și alți suporteri care empatizează cu proiectul.

* * *

Din dorința de a încuraja și sprijini recuperarea fizică și reabilitarea militarilor răniți în teatrele de operații, în anul 2014, sub patronajul prințului Henry de Wales al Marii Britanii, s-au desfășurat, la Londra, primele jocuri Invictus, la care au participat 400 de competitori din 13 țări.

Jocurile Invictus au căpătat foarte repede vizibilitate și au captat interesul militarilor răniți sau deveniți invalizi ca urmare a participării la misiuni în teatrele de operații.

În 2016 s-a organizat a doua ediție a Jocurilor Invictus, de data aceasta în Statele Unite ale Americii, la Orlando, strângându-se laolaltă 500 de militari sportivi paralimpici din 14 țări.

Această mișcare sportivă paralimpică a pătruns repede și în rândul militarilor români. Astfel, începând cu toamna anului 2014, aceștia împreună cu voluntari civili au organizat, în spiritul Jocurilor Invictus, o serie de evenimente sportive în care au angrenat și veterani din teatrele de operații, inclusiv răniți și invalizi. În paralel, previzionând anvergura acestui gen de mișcare sportivă, Ministerul Apărării Naționale a înființat, în anul 2015, Secția sportul pentru persoane cu dizabilități, în cadrul Clubului Sportiv al Armatei „Steaua”, unde, în prezent, sunt legitimați toți componenții Invictus Team România.


Secția Presă