Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 308


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu secretarul american al apărării, James Mattis


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut o întâlnire oficială, marți, 19 septembrie, la Pentagon, cu secretarul american al apărării, James Mattis. La discuții au luat parte, de asemenea, șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, secretarul de stat pentru armamente, Florin Lazăr Vlădică, și ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior.

Întrevederea a reprezentat o excelentă oportunitate pentru a face un schimb de opinii asupra principalelor transformări de securitate din mediul regional și internațional, precum și un prilej de a discuta aspecte concrete legate de cooperarea cu SUA, atât din perspectivă bilaterală, cât și în context aliat.

Ministrul Mihai Fifor a reiterat omologului american angajamentul ferm al României de a contribui substanțial la securitatea Alianței, exprimând totodată aprecierea pentru angajamentul SUA în Europa, cu precădere pentru prezența robustă în România, ca parte a Inițiativei de Reasigurare/Descurajare Europeană, prin Operația Atlantic Resolve, în scopul creșterii interoperabilității forțelor Aliate și partenere.

Cei doi demnitari au adus în discuție stadiul cooperării în domeniul achizițiilor, programul Avion Multirol fiind un exemplu concret care fundamentează definitoriu Parteneriatul Strategic România - SUA. Noile oportunități de cooperare cu producătorii români din industria națională de apărare și extinderea investițiilor SUA în țara noastră sunt obiective pe care atât Guvernul, cât și Armata României, le au în atenție.

Un alt subiect aflat pe agenda discuțiilor l-a constituit alocarea bugetară pentru Armata României de doi la sută din PIB, James Mattis reiterând aprecierile Administrației americane față de acest demers al autorităților din țara noastră.

Au fost abordate, de asemenea, aspecte privind situația de securitate internațională, modul de implementare a măsurilor de asigurare și adaptare agreate la Summit-urile NATO din Țara Galilor și de la Varșovia, centrate pe abordarea unitară a întregului flanc estic și a prezenței înaintate adaptate pe toate componentele sale – terestru, maritim și naval. Oficialul american a precizat că va fi analizată posibilitatea contribuției SUA, cu personal militar, în comandamentele NATO de pe teritoriul României.

Mediul de securitate din Afganistan a fost un alt subiect important al agendei de discuții. În acest context, ministrul apărării naționale a declarat că țara noastră este unul dintre cei mai importanți contributori cu trupe și a subliniat că această misiune rămâne una prioritară pentru Armata României. De asemenea, oficialii au trecut în revistă eforturile comunității internaționale pentru stabilizarea situației de securitate din Irak și Siria, dar și pe cele pentru neutralizarea organizațiilor teroriste. România este parte a misiunii anti – DAESH conduse de Statele Unite ale Americii.

În finalul discuțiilor, ministrul Mihai Fifor a exprimat speranța că specialiștii vor dezvolta toate aspectele desprinse în cadrul întrevederii, iar întâlnirea din luna octombrie a acestui an, la nivelul reprezentanților departamentelor de politică de apărare, va contura temele importante pe agenda bilaterală.


Secția Presă