MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 308
Întâlnirea ministrului apãrãrii naþionale cu secretarul american al apãrãrii, James Mattis

Ministrul apãrãrii naționale, Mihai Fifor, a avut o întâlnire oficialã, marți, 19 septembrie, la Pentagon, cu secretarul american al apãrãrii, James Mattis. La discuții au luat parte, de asemenea, ºeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucã, secretarul de stat pentru armamente, Florin Lazãr Vlãdicã, și ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior.

Întrevederea a reprezentat o excelentã oportunitate pentru a face un schimb de opinii asupra principalelor transformãri de securitate din mediul regional și internațional, precum și un prilej de a discuta aspecte concrete legate de cooperarea cu SUA, atât din perspectivã bilateralã, cât și în context aliat.

Ministrul Mihai Fifor a reiterat omologului american angajamentul ferm al României de a contribui substanțial la securitatea Alianței, exprimând totodatã aprecierea pentru angajamentul SUA în Europa, cu precãdere pentru prezența robustã în România, ca parte a Iniþiativei de Reasigurare/Descurajare Europeanã, prin Operaþia Atlantic Resolve, în scopul creșterii interoperabilitãții forțelor Aliate și partenere.

Cei doi demnitari au adus în discuþie stadiul cooperãrii în domeniul achiziþiilor, programul Avion Multirol fiind un exemplu concret care fundamenteazã definitoriu Parteneriatul Strategic România - SUA. Noile oportunitãþi de cooperare cu producãtorii români din industria naþionalã de apãrare ºi extinderea investiþiilor SUA în þara noastrã sunt obiective pe care atât Guvernul, cât ºi Armata României, le au în atenþie.

Un alt subiect aflat pe agenda discuþiilor l-a constituit alocarea bugetarã pentru Armata României de doi la sutã din PIB, James Mattis reiterând aprecierile Administraþiei americane faþã de acest demers al autoritãþilor din țara noastrã.

Au fost abordate, de asemenea, aspecte privind situaþia de securitate internaþionalã, modul de implementare a mãsurilor de asigurare ºi adaptare agreate la Summit-urile NATO din Þara Galilor ºi de la Varºovia, centrate pe abordarea unitarã a întregului flanc estic ºi a prezenþei înaintate adaptate pe toate componentele sale – terestru, maritim ºi naval. Oficialul american a precizat cã va fi analizatã posibilitatea contribuției SUA, cu personal militar, în comandamentele NATO de pe teritoriul României.

Mediul de securitate din Afganistan a fost un alt subiect important al agendei de discuții. În acest context, ministrul apãrãrii naționale a declarat cã țara noastrã este unul dintre cei mai importanþi contributori cu trupe ºi a subliniat cã aceastã misiune rãmâne una prioritarã pentru Armata României. De asemenea, oficialii au trecut în revistã eforturile comunitãþii internaþionale pentru stabilizarea situaþiei de securitate din Irak ºi Siria, dar ºi pe cele pentru neutralizarea organizaþiilor teroriste. România este parte a misiunii anti – DAESH conduse de Statele Unite ale Americii.

În finalul discuþiilor, ministrul Mihai Fifor a exprimat speranþa cã specialiștii vor dezvolta toate aspectele desprinse în cadrul întrevederii, iar întâlnirea din luna octombrie a acestui an, la nivelul reprezentanþilor departamentelor de politicã de apãrare, va contura temele importante pe agenda bilateralã.