Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 344


Precizări MApN


În urma preluărilor eronate în mass media a declarațiilor ministrului apărării naționale, Mihai Fifor, susținute în cadrul lucrărilor Comisiei de Apărare și Securitate a Adunării Parlamentare NATO, Secția presă MApN face următoarele precizări:

Infirmăm categoric ideea lansată în spațiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului României, s-a luat în discuție ideea de formare a unui spațiu Schengen militar. Facem precizarea că sintagma „Schengen militar” se referă generic la simplificarea procedurilor și a legislației țărilor europene pentru a facilita mișcarea trupelor NATO, dintr-o țară în altă, astfel încât participarea la exerciții cu un număr mare de trupe și echipamente să se desfășoare rapid.

Din anul 2014 până în prezent, NATO și Armata României au făcut eforturi substanțiale pentru creșterea capacității operaționale a Forței de Reacție Rapidă pentru un răspuns eficient al Alianței în situații de criză.

Ministrul Mihai Fifor, în discursul său, nu a făcut referire niciun moment la discutarea în Guvern a ideii formării unui spațiu „Schengen militar”. El a precizat faptul că abordarea unui spațiu Schengen militar nu se poate realiza fără ca țara noastră să continue demersurile de aderare la Spațiul Schengen. România a îndeplinit toate condițiile impuse, conform termenelor agreate și angajate.

Redăm în continuare traducerea exactă a declarației ministrului apărării despre acest subiect : „Noi vorbim de asemenea despre birocrație. Suntem conștienți despre birocrația de la frontierele României. Acesta este motivul pentru care insistăm, și fac asta și în numele Guvernului, nu putem discuta despre un spațiu Schengen militar fără a vorbi despre spațiul Schengen propriu-zis. Bineînțeles, convoaiele militare staționează la frontiere, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm să creăm reguli noi, dar ele fac parte din politica generală a spațiului Schengen. Fac încă o dată precizarea: dacă este să vorbim despre spațiul Schengen, trebuie să ne întoarcem la agenda Schengen și să o discutăm încă o dată. Eu cred cu tărie că România merită să fie membru al spațiului Schengen, este un lucru foarte important în efortul nostru de a demonstra că suntem un partener de nădejde al Alianței și al SUA”.

Din primele verificări, declarațiile ministrului apărării au fost traduse eronat, schimbându-se profund sensul celor susținute. În acest sens, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, va sesiza, în cursul zilei de 9 octombrie 2017, organizatorii evenimentului pentru a se lua măsurile care se impun.

În același timp, Mihai Fifor va face o sesizare și către Comisia pentru Cultură și Media din cadrul Senatului României, pentru a verifica modul cum Agenția Națională de Presă Agerpres a preluat traducerea și precizăriile ulterioare ale ministerului, fără a specifica faptul că în știrea inițială a fost vorba despre o eroare de traducere. Nici la această oră, știrea inițială nu a fost corectată pe site-ul oficial Agerpres, iar precizările oferite de către minister seara trecută sunt semnalate înt-un articol separat, fără trimitere la subiectul inițial.

Redăm mai jos știrea eronată transmisă inițial care a fost preluată atât în presa națională cât și în cea internațională:

https://www.agerpres.ro/ politica/2017/10/07/fifor- suntem-foarte-constienti-de- procedurile-birocratice-de-la- granite-de-aceea-am-vorbit-in- guvern-despre-un-asa-numit- schengen-militar-13-26-24

https://www.agerpres.ro/ english/2017/10/07/defmin- fifor-we-are-very-aware-of- bureaucratic-procedures-at- borders-we-spoke-in-gov-t-of- so-called-military-schengen- 15-15-34

În această dimineață, ministrul apărării naționale a oferit și o declarație pe contul său de facebook pe care o redăm aici integral:

„De ieri stau și mă minunez cum se poate denatura un mesaj extrem de concludent transmis ieri de mine în cadrul AP NATO, ca răspuns la o întrebare venită din plen. Am spus ieri, cu subiect și predicat, faptul că nu putem discuta despre un Schengen militar separat de agenda aderării României la spațiul Schengen. Același lucru l-am spus și vineri, în întrevederea cu ambasadoarea Olandei. Foarte interesant cum a fost preluată declarația mea de câteva agenții de presă, deși cred că am fost cât se poate de explicit. Anume, că s-a discutat în guvern despre un Schengen militar, ceea ce nu s-a întâmplat vreodată. Agenția Națională de Presă, care a lansat informația eronată, dă vina pe traducătorii de la Senat, care așa ar fi tradus declarația mea. Desigur, am cerut colegilor de la comunicare de la minister să intervină și să clarifice această preluare eronată și impardonabilă pentru un forum de o asemenea importanță. Iar materialul este cel de mai jos, pe care eu l-am însușit și distribuit ca atare. Însă de aici și până la a se spune că MApN își pune la zid ministrul, e cale foarte lungă. Ceva mai absurd și mai ridicol de atât nu am auzit. Să fim foarte clari: poziția mea este limpede și tranșantă. Nu vom discuta despre un Schengen militar în afara agendei Schengen a României. Acest subiect nu a fost vreodată tratat în Guvern. Asta am afirmat ieri și îi invit pe cei care își permit să se joace cu cuvintele să solicite înregistrarea declarației mele de ieri din Plen. Pornind de la toate acestea, în cursul zilei de mâine vom înainta o sesizare către Secretariatul General al Senatului României și către Comisia pentru cultură și media a Senatului pentru clarificarea modului în care s-a produs această eroare. Nu cred că astfel de lucruri sunt permise la acest nivel”.


Secția Presă