Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 364


Participarea ministrului apărării naționale la ceremonia de inaugurare a Centrului de Excelență NATO pentru Contrainformații Militare din Cracovia


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a participat joi, 19 octombrie, la Cracovia, la Ceremonia de inaugurare a Centrului de Excelență NATO pentru Contrainformații Militare, alături de miniștrii apărării din Polonia, Slovacia și Ungaria, precum și adjunctul comandantului Comandamentului Aliat Suprem pentru Transformare, amiral Manfred Nielson.

În cadrul ceremoniei, ministrul Fifor a susținut o declarație de presă în care a subliniat că România a sprijinit de la început proiectul creării Centrului NATO de Excelență pentru Contrainformații, inițiat de către Polonia și Slovacia.

“Am crezut în necesitatea existenței unui centru de expertiză în domeniul contrainformațiilor, care să aducă un plus de valoare capabilităților de contrainformații ale națiunilor NATO. Astfel, ne-am alăturat proiectului, fiind unul dintre primele state ale Alianței care și-a anunțat susținerea, devenind națiune-sponsor. Avem un reprezentant în cadrul Centrului din Cracovia, precum și în cadrul Comitetului Director. Această instuție a fost înființată tocmai pentru că este necesar ca pregătirea și dezvoltarea specialiștilor Alianței în domeniul contrainformațiilor militare să fie asigurată în format unitar. România va folosi fiecare oportunitate și va participa la cursurile, seminarele și grupurile de lucru care vor contribui la definirea pregătirii specialiștilor noștri în contrainformații militare. Centrul NATO de Excelență pentru Contrainformații de la Cracovia și Centrul NATO de Excelență pentru Informații de la Oradea, România, înființat în 2010, vor asigura expertiza necesară pregătirii specialiștilor de intelligence care vor fi astfel capabili să-și îndeplinească cu succes misiunile și sarcinile desemnate”, a subliniat ministrul Mihai Fifor.

În programul ministrului Mihai Fifor a fost inclusă și o întâlnire cu militarii români din Batalionul 228 Apărare Antiaeriană ”Piatra Craiului”, din Brașov, care este dislocat în Polonia, în cadrul Grupului de luptă NATO condus de SUA, în perioada septembrie 2017 - martie 2018, în vederea asigurării prezenței înaintate consolidate, în sistem rotațional, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului de la Varșovia. Ministrul apărării naționale s-a informat cu privire la condițiile în care își desfășoară misiunea militarii brașoveni și i-a asigurat de întregul sprijin din țară, atât al structurilor naționale de coordonare, cât și al echipei de conducere a ministerului.


Secția Presă