MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 384
Videoconferință cu militarii răniți⁄invalizi privind participarea la „Invictus Games”

Statul Major al Apărării va organiza vineri, 10 noiembrie, începând cu ora 11.00, la sediul instituției militare, o videoconferință cu militarii răniți în teatrele de operații.

În cadrul evenimentului, se vor prezenta concluziile în urma participării la „Invictus Games Toronto 2017” și vor fi analizate principalele etape privind pregătirea și participarea veteranilor răniți la ediția de la Sydney, din 2018. Videoconferința va constitui, de asemenea, un prilej pentru dialogul conducerii M.Ap.N. cu militarii răniți/invalizi și familiile lor pentru o mai bună cunoaștere a problematicii acestora.

Jurnaliștii care doresc să participe la activitate sunt rugați să transmită până joi, 9 noiembrie, ora 15.00, la adresa presamapn@mapn.ro următoarele informații: nume, prenume, seria și numărul CI, instituția media pe care o reprezintă, numărul de înmatriculare al carului de transmisie.

Reprezentanții mass-media vor fi așteptați vineri, 10 noiembrie, între orele 10.20-10.45, la sediul M.Ap.N. (intrarea dinspre Hotel Marriott).
* * *
România a fost reprezentată, în premieră, la “Invictus Games Toronto 2017”, în perioada 23-30 septembrie, de 15 sportivi, militari răniți sau invalizi ca urmare a misiunilor în teatrele de operații sau în țară, la șapte discipline sportive - tir cu arcul, atletism, înot, ridicări de greutăți, canotaj în sală la simulator, volei din șezut și ciclism.

La Toronto, militarii români au urcat de patru ori pe podium. Prima medalie a echipei militarilor români a fost câștigată de maiorul Laurențiu Șerban, rănit în anul 2006 în Afganistan, care a obținut bronzul la proba de 1.500 de metri.

O nouă medalie a fost obținută de locotenentul Ciprian Adrian Iriciuc, rănit în anul 2015 în Afganistan, care a obținut medalia de bronz la proba de canotaj în sală.

Alte două medalii au fost câștigate la tir cu arcul. Echipa României, formată din plutonierul Ionuț Claudiu Butoi, colonelul (rtr.) Dorin Petruț și colonelul Nicușor-Augustin Pegulescu, a câștigat medalia de aur în finala de tir cu arcul, compound. Ionuț Butoi a abținut și medalia de argint în finala de tir cu arcul, compound.

Din dorința de a încuraja și sprijini recuperarea fizică și reabilitarea militarilor răniți în teatrele de operații, în anul 2014, sub patronajul prințului Henry de Wales, al Marii Britanii, s-au desfășurat, la Londra, primele jocuri Invictus, la care au participat 400 de competitori din 13 țări.
În 2016 s-a organizat a doua ediție a Jocurilor Invictus, de data aceasta în Statele Unite ale Americii, la Orlando, strângându-se laolaltă 500 de militari sportivi paralimpici din 14 țări.

Pentru ediția din 2017, Armata României a obținut invitația de a se alătura, odată cu Ucraina, celorlalte 15 țări deja înscrise.